Din cauza desertificarii, romanii vor migra spre nord

Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:26
6309 citiri
Din cauza desertificarii, romanii vor migra spre nord

Populatia din sudul Romaniei ar putea fi nevoita sa migreze in urmatoarele doua decenii catre zonele din nord, in conditiile in care nu mai putin de zece judete sunt amenintate cu desertificarea.

Pentru a preveni migrarea populatiei, autoritatile incearca sa limiteze fenomenul desertificarii prin diverse programe de impaduriri si irigatii, scrie Gandul

Din pacate locuitorii din zonele afectate deja de schimbarile climatice nu sunt constienti de amploarea fenomenului. Astfel, o padure plantata in Oltenia pentru stabilizarea solului a fost furata "peste noapte".

Pe de alta parte, multe dintre programele de impaduriri raman blocate in sertare din cauza birocratiei. In acest timp, solul este tot mai afectat iar efectele schimbarii climatice tot mai evidente si mai greu de evitat.

Specialistii spun insa ca nu doar schimbarile climatice sunt cauza desertificarii, ci si distrugerea iresponsabila a padurilor si a perdelelor de protectie.

"Este adevarat ca sudul Olteniei si Dobrogea au un climat uscat, apropiat de cel al Greciei, cu nisipuri antrenate de vant in unele zone. Dar mai sunt de vina si distrugerile zonelor verzi si a sistemelor de irigatie. Trebuie perdele de protectie care sa opreasca dunele de nisip si plante rezistente la seceta, cum sunt cele perene ori vita de vie, pepenii, caisii. Ori chiar unele specii de ierburi salbatice, asemanatoare buruienilor, cu radacina puternica, ce fixeaza solul", a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor.

El spune ca in acest moment cel mai bine este sa avem "masuri de prevenire" pentru urmatorii ani.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, primele masuri vor fi luate cat de curand. Astfel o parte din banii pentru proiectul "Casa Verde", acum oprit, vor intra in programe de impaduriri si de irigatii pentru zonele desertice.

"Desertificarea nu trebuie sa ne sperie, daca actionam in acest moment impotriva ei. Daca nu, populatia va fi nevoita sa migreze din zonele afectate", a mai declarat Petre Stanciu.

Al patrulea raport IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice) spune ca pana in 2099 clima Romaniei va arata cu totul altfel decat acum: intre 2020 si 2029, temperatura medie anuala va creste cu valori intre 0,5 si 1,5 grade, iar pana in 2099, temperaturile vor creste din nou, progresiv, cu 5 grade Celsius, cele mai afectate fiind sudul si sud-estul tarii.

Iar Romania face parte dintre primele primele sapte tari europene pe care seceta le va afecta puternic in urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#desertificare sud Romania, #migratie romani nord, #schimbari climatice Romania , #Bucuresti