Doar jumatate din populatia Romaniei are acces la apa curenta si canalizare

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 13:19
1356 citiri
Doar jumatate din populatia Romaniei are acces la apa curenta si canalizare

Jumatate din apele uzate din Romania nu sunt epurate, 47 de localitati mari deverseaza apele uzate direct in natura si doar putin peste jumatate din populatia tarii are acces la alimentare cu apa si la canalizare, a dezvaluit, miercuri, ministrul Mediului, Attila Korodi, citat de NewsIn.

Prezent la lansarea unei finantari Phare, destinata sectoarelor prioritare de mediu, Korodi, a afirmat ca, potrivit unui studiu UE, Romania se afla pe locul doi, dupa Polonia, in ceea ce priveste deficitul structurilor de alimentare cu apa si de canalizare, sector in care este nevoie de investitii majore, pentru recuperarea, in urmatorii ani, a decalajelor fata de statele comunitare.

Ministrul a anuntat ca, din cele peste 1.300 de statii de epurare de pe teritoriul tarii, 63% nu functioneaza corespunzator. Totodata, 47 de localitati, printre care orase precum Bucuresti, Braila, Galati, Tulcea, Craiova sau Drobeta Turnu-Severin, deverseaza apele uzate direct in natura. De asemenea, Romania are o retea de canalizare de peste 18.000 de kilometri, de care beneficiaza doar 11,5 milioane de locuitori, dintre care 90%, adica zece milioane, locuiesc la oras si 10%, adica un milion, in mediul rural.

Totodata, doar 52% din populatia Romaniei beneficiaza si de alimentare cu apa si de canalizare, 16% din romani au doar apa curenta, iar 32% din populatie nu are acces nici la alimentare cu apa, nici la canalizare. In comparatie, 90% din populatia Cehiei are acces la alimentare cu apa si la canalizare, iar in Ungaria, 90% dintre oameni au apa curenta si 60%, canalizare.

Korodi critica si autoritatile care se ocupa de managementul deseurilor, in Romania producandu-se anual aproape 37 milioane de tone de deseuri, din care 71% provin din activitatile de productie, iar 29% sunt deseuri municipale. Din a doua categorie, 40% sunt reciclabile, jumatate dintre acestea putand fi recuperate, dar, in Romania, doar 2% din materialele reciclabile sunt valorificate, potrivit ministrului.

Korodi a declarat ca a elaborat un proiect de hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie avizat de ministere si care reglementeaza activitatea firmelor de constructii, astfel incat acestea sa nu mai depoziteze deseurile la intamplare. Astfel, traseele pe care se transporta astfel de deseuri vor fi monitorizate, se vor verifica transporturile, iar in cazul in care se gasesc nereguli, se va merge pana la confiscarea licentelor de transport.

Ministrul Mediului a recunoscut ca simplele amenzi pentru nedepozitare corecta nu sunt de ajuns si trebuie dezvoltate alte instrumente care, desi mai birocratice, vor fi mai eficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

S-a stabilit de unde provenea misteriosul obiect căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din Florida. NASA a pornit o anchetă
S-a stabilit de unde provenea misteriosul obiect căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din Florida. NASA a pornit o anchetă
Obiectul căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din statul american Florida a provenit într-adevăr de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a confirmat luni NASA,...
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis recunoștință și admirație față de cei 300 de bucureșteni care au participat la o acțiune de ecologizare. "Parcul Natural...
#Attila Korodi, #apa, #deseuri , #Bucuresti