Doi romani din 100, cu varsta peste 15 ani, intentioneaza se mute, in urmatorul an, din urban intr-o zona rurala, in timp ce alti 2% au renuntat deja la oras in favoarea domiciliului la tara, reiese dintr-un studiu GfK.
Potrivit statisticilor oficiale, in ultimii ani s-a inregistrat o anomalie a cursului de migratie, dominanta fiind mutarea de la oras la sat, in conditiile in care Romania se caracterizeaza deja printr-un grad redus de urbanizare, in comparatie cu celelalte tari din Europa.
Studiul GfK mai arata ca, in general, mai putin de 10% dintre oraseni obisnuiesc sa petreaca mai mult de o luna pe an la tara. Cu toate acestea, rudele si cunostintele din mediul rural sunt un sprijin important pentru o treime dintre cei din mediul urban, acestia din urma obisnuind sa primeasca, periodic, diverse alimente de la tara.
Multi dintre oraseni au, undeva la tara, propria gradina, pe care o ingrijesc si de unde se aprovizioneaza frecvent. Aproape un sfert dintre ei consuma legume si fructe de la tara, mai ales cei care locuiesc in orase mici, cu mai putin de 50.000 locuitori, rezulta din acelasi studiu.
In privinta fructelor si legumelor vandute in pietele urbane, 85% dintre acestea provin de la producatori din mediul rural.
Cel mai rar merg la piata tinerii, care prefera cumparaturile din magazine, insa, in general, ei nu sunt responsabili cu aprovizionarea in gospodarie. Ardelenii si locuitorii oraselor mari reprezinta cea mai mare pondere a celor care isi fac cumparaturile din magazine.
In mediul rural, chiar daca exista gradini si animale, produsele din magazine sunt indispensabile. Dintre alimentele pe care le consuma locuitorii de la tara, aproximativ jumatate provin din magazine, iar cealalta jumatate este reprezentata de produse obtinute in gospodarie sau achizitionate de la alti tarani.
O pondere mai mica a alimentelor procurate din magazine o intalnim in randul varstnicilor (65 de ani si peste) si a locuitorilor din Oltenia.
Studiul GfK a fost realizat in luna iulie 2009, pe un esantion de 1.100 persoane, din mediul rural si urban, cu varste peste 15 ani.