Edu Cer vrea sa lase academicienii fara salarii de la stat

Duminica, 14 Martie 2010, ora 13:19
5057 citiri
Edu Cer vrea sa lase academicienii fara salarii de la stat

Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare Edu Cer solicita Guvernului sa elimine din bugetul de stat sumele prevazute pentru indemnizatiile si salariile membrilor diverselor academii autohtone, chiar si pentru cei ai Academiei Romane.

Edu Cer trage un semnal de alarma in legatura cu "impostura universitara si academica romaneasca post-decembrista", sustinand ca "titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primesti bani de la stat, in conditiile in care tinerii debutanti in sistemul de invatamant si cercetare nu au slujbe", se arata in comunicatul asociatiei, semnat de presedintele Stefan Vlaston (foto).

In ceea ce priveste cazul Academiei Romane, Vlaston arata ca, in cazul in care se doreste rasplatirea membrilor acesteia, se poate face din fonduri proprii, avand in vedere ca "aceasta institutie este proprietara a 20 de terenuri de peste 5.800 de hectare, a unui imobil situat pe Calea Victoriei (in valoare de numai 493 lei!) sau a altuia, tot pe Calea Victoriei, evaluat la 13 lei!", potrivit comunicatului.

Edu Cer sugereaza, pe de alta parte, ca fondurile folosite in prezent pentru finantarea Academiei Romane sa fie puse in folosul sprijinirii tinerilor cercetatori.

Edu Cer mai vrea ca Executivul sa interzica imediat "cumularea salariilor din universitati cu cele din institute de cercetare, daca ambele sunt finantate de la bugetul de stat. E imoral sa interzici pensia cu salariul de la stat, daca lasi ca indivizi ahtiati de bani sa aiba doua salarii de la stat", potrivit comunicatului.

"Vorbim de un alt mod in care baietii destepti din sistemul 'academic' devalizeaza bugetul public al educatiei si cercetarii. Exista o 'metoda' bine pusa la punct care functioneaza astfel: profesori din universitati de stat, (platiti din bani publici), sunt angajati pe posturi de cercetatori stiintifici in institute de cercetare, finantate tot din bani publici - de exemplu institutele Academiei Romane, dar nu numai", se arata in comunicat.

In ultimul rand, Asociatia vrea ca autoritatile sa verifice statutul academic si veniturile lunare ale membrilor tuturor academiilor, pentru a identifica toate abaterile grave de la lege. "Avand in vedere criza economica care afecteaza milioane de romani, apreciem ca este cu totul imoral ca banii de la buget, putini cati sunt, sa fie astfel << fraudati >>", chiar daca cu aparenta de legalitate, in contul unor merite inexistente", potrivit Edu Cer.

Totodata, Asociatia Edu Cer saluta gestul presedintelui Traian Basescu de a refuza titlul de academician din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), sustinand ca AOSR a incercat sa isi asigure finantare prin acordarea acestui titlu.

Administratia prezidentiala a anuntat, vineri, ca presedintele Traian Basescu nu poate accepta calitatea de membru de onoare al AOSR, considerand ca acordarea unui sediu institutiei si promulgarea legii privind functionarea Academiei sunt obligatii de serviciu, care nu trebuie rasplatite cu titluri academice.

Cu privire la propunerea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania ca presedintele Traian Basescu sa devina membru de onoare, Administratia Prezidentiala a precizat ca initiativa nu a primit acordul presedintelui sau al institutiei prezidentiale.

Academia Oamenilor de Stiinta i-a oferit lui Traian Basescu titlul de membru de onoare pentru ca in 2003 a facilitat academiei obtinerea cladirii in care functioneaza in prezent, insa presedintele nu poate sa poarte titlul de academician, potrivit secretarului stiintific al AOSR, Doru Delion.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#indemnizatii membri Academia Romana, #Edu Cer Basescu academician, #Basescu membru Academia Romana , #Bucuresti