El Pais: Romania - O tara in constructie

Miercuri, 14 August 2013, ora 21:51
3042 citiri
El Pais: Romania - O tara in constructie
Foto: El Pais

Romania este o tara in constructie, Transilvania duce lipsa de autostrazi si se lauda cu Dracula, in Delta apa Dunarii este maro si Bucurestiul este un oras previzibil.

Acestea sunt concluziile unui amplu reportaj a unui jurnalist de la El Pais, care nu reuseste insa sa ajunga decat in Ardeal, Delta si Bucuresti, pentru a trage concluzii cu privire la Romania.

Ziarista publicatiei spaniole remarca mai intai ca e greu sa te plictisesti pe soselele romanesti: carute de lemn trase de cai, doamne cu batic care vand pepeni la oras, calatori care-si mananca sandviciurile in sant, autostopisti, reclame la carne si sapun si capite de fan.

In Romania mai raman multe de facut la capitolul constructia de autostrazi, continua autoarea, care ajunge mai intai la Castelul Bran, unde remarca "chelnerii imbracati in costume regionale" si pe pianista care ii spune ca locuinta lui Dracula "este o plasmuire a cuiva dintr-o alta tara, dar aduce turisti".

Transilvania "este foarte diferita de restul tarii. Este mult mai civilizata, mai pasnica", ii spune reporteritei o localnica. In Brasov, de remarcat sunt casele mici, acoperisurile rosii de la poalele Muntilor Carpati, unde se afla habitatul natural pentru aproximativ 6.000 de ursi.

La Sighisoara reapare umbra lui Dracula: "In secolul al XV-lea s-a nascut aici Vlad Dracula (fiul lui Dracul, ceea ce inseamna dragon sau diavol) sau Vlad Tepes, omul cu porecla perfecta pentru a inspira un personaj al lui Bram Stoker".

In Sibiu "frumoase si neatinse sunt, de asemenea, acoperisurile rosii", insa paranoicii vor simti privirea lucarnelor similare ochilor.

Intr-o lunga paranteza, provocata de marturisirile unei brasovence care canta in barurile din Malaga pentru ca "altfel am muri de foame", reportera aminteste de aderarea Romaniei la UE in 2007, de saracia tarii si de indoielile UE cu privire la stabilitatea democratiei, avand in vedere ca Bruxellesul "monitorizeaza in continuare respectarea statului de drept, sistemul judiciar romanesc si al luptei impotriva coruptiei".

"Ultimul caz dintr-o lunga lista de scandaluri este cel al ministrului Transporturilor, care a trebuit sa demisioneze in mijlocul lunii iulie, dupa ce a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru cumpararea si vanzarea de transformatoare vechi drept noi, pentru o companie de stat, cu un deceniu in urma", continua textul.

"Coruptia are alte forme in viata de zi cu zi si poate fi, spre exemplu, in administratie, pentru a obtine un grad, sau in spitale, cu medicii care, dupa 20 de ani de experienta primesc 800 de euro si pacientii care recunosc ca dau bani pentru a fi ingrijiti mai bine".

La 500 de kilometri de Brasov, reportera descopera un "alt microcosmos", Delta Dunarii. Bascoveanu Bogdan, de 24 de ani, barman in Tulcea, povesteste ca "nu sunt multe oportunitati. In afara de turism, singurul lucru pe care il poti face este sa te angajezi in activitati de pescuit".

"Dunarea are o culoare maro in aceasta zi", remarca ziarista, care apreciaza multiculturalismul zonei si faptul ca se incearca "dezvoltarea unui turism durabil in unitati mici de familie, bazat pe excursii cu cativa oameni, condusi de un pescar".

Ziarista a nimerit intr-o "zi speciala", cand "ministrul responsabil de IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism viziteaza zona impreuna cu o suita de consilieri, alte autoritati si o cohorta de jurnalisti, in total, trei autobuze".

Acestia doresc sa promoveze "Romania ca destinatie turistica, au un logo cu sloganul "Romania. Explorati gradina Carpatilor", mii de pliante si 75 de milioane de fonduri europene pentru investitii in promovare". In opinia autoarei, natura si viata traditionala sunt principalele atu-uri ale Transilvaniei si Deltei.

In fine, ajunsa in Bucuresti, ziarista remarca: "Bucuresti este un oras previzibil". "Blocuri comuniste plantate pe bulevardele mari, cartiere cu case mici, fiecare in felul sau, cu curte sau fara curte, cu fatada de ciment sau perfect restaurate, cu masini parcate pe trotuar, daca este trotuar, si, unindu-le, cablurile negre de iluminat".

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Romania reportaj El Pais, #reportaj Romania , #Bucuresti
Comentarii
Poza Hahn
Hahn
rank 5
under construction...este mai real !
Poza Te-o
Te-o
rank 5
O intrebare:de ce a trebuit sa preia aceasta prostie mass media