Elena Matei, la TV Ziare.com: Ministerul nu acorda importanta necesara ecoturismului

Marti, 25 August 2009, ora 16:20
3119 citiri
Elena Matei, la TV Ziare.com: Ministerul nu acorda importanta necesara ecoturismului

Directorul Centrului de cercetare "Studii Turistice si Prognoza" din cadrul Universitatii Bucuresti, conf. univ. dr. Elena Matei, a declarat la TV Ziare.com ca ecoturismul este o alternativa la turismul care presupune vizitarea unor areale naturale sau putin perturbate din punct de vedere economic in care turistul vine sa se relaxeze, dar sa invete si ceva despre locul pe care il viziteaza.

Este o calatorie ecologica responsabila care promoveaza conservarea, avand un impact negativ redus si ofera beneficii pentru comunitatile implicate.

Turistii care sunt implicati in ecoturism au "misiunea" de nu produce pierderi sau distrugeri in destinatia vizitata si de a proteja si mediul inconjurator, fapt pentru care in programele specifice sunt introduse activitati prin care vizitatorul invata modul cum functioneaza natura.

Elena Matei a precizat ca din pacate ecoturismul in Romania nu este o forma de turism foarte bine dezvoltata. La noi sunt doar cateva incercari ale unor organizatii nonguvernamentale, izolat anteprenori, dar inca nu se poate vorbi de ecoturism la adevaratul nivel asa cum este in Australia, Africa de Sud, America Centrala si altele. Beneficiile in mare masura trebuie sa se intoarca la comunitatile locale.

"Din punct de vedere economic ecoturismul aduce beneficii pe termen lung, chiar daca initial investitiile sunt foarte mari. Ecoturismul presupune cateva cerinte, principii. Una din cerinte este utilizarea surselor de energie altenativa (energie eoliana, solara, hidroenergie). Chiar daca la inceput utilizarea unei surse de energie alternativa pare costisitoare in cativa ani de zile se amortizeaza investitia. "Soarele, vantul etc. nu cer facturi".

In cele mai multe tari preturile pachetelor ecoturistice sunt mari, usor exclusiviste, insa ecoturismul produce o selectie a turistilor si in timp castiga toate segmentele implicate in ecoturism: turistul, firmele, mediul si comunitatile locale.

Este profitabil acest gen de turism pentru comunitatile locale, uitate de cele mai multe ori in ecuatia afacerilor, si, cu cat sunt mai multe sate bogate, cu atat tara devine mai prospera", a mai spus directorul Centrului de cercetare "Studii Turistice si Prognoza" din cadrul Universitatii Bucuresti.

Pentru a vorbi de ecoturism in Romania este nevoie ca Ministerul Turismului sa stabileasca clar o strategie, dar si o educatie a turistilor in acest sens.

"Turistii trebuie sa invete cum sa protejeze natura si sa nu perturbe elementele pe care le viziteaza. In ecoturism trebuie sa se implice autoritatile locale, oamenii de afaceri, dar si turistii in sine. Ecoturismul depinde de turist in masura in care acesta stie sa pastreze, respecte natura, dar si de agentul comercial care trebuie sa stie ce inseamna aceasta forma de turism.

O adevarata structura ecoturistica trebuie sa respecte anumite criterii - sa ofere produse ecologice, sa detina un management ecologic al deseurilor, sa se ocupe de pregatirea personalului implicat in ecoturism, prin activitatile promovate sa reduca impactele negative in mediu. Ecoturism nu inseamna doar sa construiesti o pensiune ", a mai declarat Elena Matei.

In Romania este foarte greu de aplicat, implementat, dezvoltat ecoturismul pentru ca nu exista o strategie foarte clara. Exista cateva hot-spoturi de ecotursim in Parcul National Piatra Craiului, in Parcul National Retezat etc. Insa trebuie sa avem un un program national de ecoturism pe care sa il aplicam prin preluarea si adaptarea lectiilor invatate de alte tari, care au succes in acest domeniu.

"Lacul Sfanta Ana, Rezervatia Biosferiei Delta Dunarii se alatura arealelor in care se practica ecoturismul plus alte initiative embrionare de ecoturism, insa nu suntem la dimeniunea organizatorica si de management ecoturistic ca in Australia.

Dar pana la Australia sa ne uitam la Bulgaria, care in Muntii Balcani si-a dezvoltat ecoturismul, incepand de la potecile ecoturistice, ghidaj pana la structurile de cazare foarte bine puse la punct", a mai spus directorul Centrului de cercetare "Studii Turistice si Prognoza" din cadrul Universitatii Bucuresti

Persoanele care doresc sa se implice in ecoturism pot accesa bani prin fonduri nerambursabile sau fonduri structurale, iar detaliile se regasesc pe site-ul cu informatii despre fonduri structurale, mai exact POR axa prioritara 5 (5,1,. 5.2., 5.3.).

In Romania de sectorul de ecoturism se ocupa AER, un ONG foarte activ, dar mai sunt foarte multe de facut.

La nivel national, ca autoritate publica nu stiu pe cineva sa se ocupe de ecoturism. In mod firesc, Ministerul Turismului ar fi primul pe lista, dar rezultatele nu prea se vad. Exista anterior pe site-ul MT cateva repere, dar numai la modul de informatii si nimic mai mult", a mai declarat aceasta.

Este nevoie de formare profesionala continua

Agentii de ecoturism trebuie sa fie tot timpul formati profesional si la curent cu tot ceea ce apare la nivel international, sa respecte principiile ecoturimului, sa atinga performantele impuse de WTO in ceea ce priveste indicatorii turismului durabil.

"Formarea profesionala continua este cerinta intinseca a acestei activitati economice. Clar, nu este foarte greu, dar trebuie cineva sa se ocupe de aceasta. Daca se merge pe managementul ecoturistic, agentii turistici isi pot dezvolta un sistem in care sa isi perfectioneze personalul propriu cel putin odata la trei ani.

Daca nu se aplica acest tip de management ar trebui ca pe langa scolile de obtinerea brevetelor de turism sa sa existe cursuri legate de perfectionarea continua a personalului din turism, astfel incat sa nu mai existe servicii fara calitate in turismul din Romania.

In Romania fata de alte tari, unde ecoturismul este preferat de persoanele adulte, tinerii sunt interesati de ecoturism, pe de o parte pentru ca multi traiesc in mediul urban si stresul si-a pus amprenta pe viata lor, iar pe de alta pentru ca sunt mai sensibili la problemele de mediu si doresc o implicare imediata si vizibila in protectia mediului.

Putem revigora turismul prin ecoturism, dar pentru acesta este necesar un "act de creatie" pe baze adevarate, competente.

S-ar putea face si pentru ecoturism acelasi lucru care s-a facut si pentru agroturism.

Daca multi pot pune la indoiala viabilitatea ecoturismului, afirmand ca exista turism montan, balnear etc. si nu ar trebui sa ne complicam si cu aceasta alternativa, noi trebuie sa avem in vedere viitorul si tendintele din turism, respectiv urbanizarea crescanda si cererea pentru relaxarea in natura, dar mai ales impacarea naturii cu economia (dezvoltarea durabila), ecoturismul fiind un exemplu reusit al acestei cooperari benefice" a mai declarat Elena Matei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Elena Matei, #definitie ecoturism, #Lacul Sfanta Ana, #Muntii Retezat , #Bucuresti