Este oficial: autoturismele cu peste 3 pasageri au prioritate pe prima banda

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 16:37
3186 citiri
Este oficial: autoturismele cu peste 3 pasageri au prioritate pe prima banda

Autoturismele cu trei sau mai multi pasageri vor putea circula pe prima banda a soselelor din Capitala, cea pe care au prioritate vehiculele RATB si masinile de interventie (salvare, politie, pompieri).

Hotararea, prevazuta in Programul integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti, a fost aprobata, marti, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), informeaza NewsIn.

Programul prevede si interzicerea stationarii oricarui vehicul, intre orele 8:00 si 20:00, pe banda intai a soselor cu doua benzi. Programul incurajeaza mersul pe bicicleta si folosirea in comun a autoturismelor de mai multe persoane.

In acelasi program, una dintre masurile pentru cresterea calitatii aerului in Capitala se refera la parcari, care ar urma sa aiba "dale innerbate". Altfel spus, intre dale va trebui sa fie prevazut un spatiu care sa permita cresterea ierbii.

Programul mai prevede ca marile centre comerciale sa permita accesul in parcarile proprii masinilor riveranilor, gratuit, intre orele 10 seara si 8 dimineata.

Acelasi program propune si cresterea tarifelor pentru parcarea in zonele centrale. Vor scoate bani din buzunar si proprietarii de terenuri care nu construiesc ceva pe suprafata detinuta in termen de un an de la dobandirea acesteia.Acestia vor fi obligati sa amenajeze spatii verzi pe terenul detinut, in caz contrar urmand sa plateasca amenzi.

Pe de alta parte, cei care construiesc vor fi obligati sa faca spatii verzi si sa planteze arbori pe 30% din suprafata parcelei detinute. Constructiile noi vor trebui, in plus, sa aiba spatii de parcare pentru biciclete.

Programul prevede ca soferii nu vor avea voie sa circule cu mai mult de 30 de kilometri la ora pe strazile secundare din Capitala si in apropierea scolilor.

Programul integrat de gestionare a calitatii aerului in municipiul Bucurest prevede si facilitati la impozitare pentru cladirile care au amenajate terase verzi.

Potrivit acelasi program, va fi plantata iarba pe terenurile virane si in "pastilele" din jurul copacilor aflati pe aliniamentul stradal.

In scopul dimunarii poluarii din timpul zilei, programul sugereaza ca operatiunile de salubrizare stradala (maturare - aspirare - stropire) sa se faca in intervalul orar 7:00 - 20:00, iar colectarea deseurilor sa aiba loc seara, intre orele 20:00 si 7:00.

Programul mai prevede finalizarea proiectului LIFE AIR A WARE, ceea ce va insemna implementarea unui sistem de prognoza si avertizare in caz de poluare, astfel incat autoritatile sa poata reactiona unitar in asemenea cazuri. Costurile estimate in acest scop nu vor depasi 100.000 de euro.

Programului integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti a fost realizat, in perioada iulie 2007-iulie 2008, de o comisie tehnica din care au facut parte specialisti din Primaria Capitalei, primariile de sector, autoritatile sanitare si de protectie a mediului, Registrul Auto Roman, Oficiul de Cadastru si Geodezie si Administratia Nationala de Metrologie.

Citeste si:
Un șofer și-a recuperat permisul după ce a demonstrat că nu a avut niciun strop de alcool în sânge. Inițial îi ieșise o alcoolemie de 0,13 mg/l
Un șofer și-a recuperat permisul după ce a demonstrat că nu a avut niciun strop de alcool în sânge. Inițial îi ieșise o alcoolemie de 0,13 mg/l
Unui bărbat din București i-a fost suspendat permisul de conducere timp de 90 de zile pentru că a condus cu o alcoolemie de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totuși, a demonstrat că...
Cum a explodat incidența COVID în București: de la 653 la 2.559 de cazuri într-o zi. “Minunea de după congresul PNL!”
Cum a explodat incidența COVID în București: de la 653 la 2.559 de cazuri într-o zi. “Minunea de după congresul PNL!”
Autoritățile au venit cu explicații pentru explozia numărului de cazuri din București după ce Capitala a înregistrat jumătate din cele 5.600 de cazuri raportate la nivel național luni, 27...
Sursa: Ziare.com