Examen auto dupa model european, in Capitala

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 10:35
3539 citiri
Examen auto dupa model european, in Capitala

Un nou set de intrebari pentru examenul auto va fi utilizat de luna viitoare si va cuprinde cel mult doua intrebari de mecanica sau de prim-ajutor.

Proba teoretica va fi sustinuta pe calculator, iar candidatii pot depune contestatii in cazul in care considera ca s-au produs erori din cauza calculatorului, potrivit oficialilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Din 3.000 de intrebari, computerul alege 26 pentru fiecare dintre candidati, dar selecteaza un numar exact de intrebari corespunzatoare fiecarui capitol al programei pentru examen, relateaza Evenimentul zilei, in editie online.

"Am lucrat la acest sistem - realizat dupa model european - timp de trei ani. Am avut numeroase consultari cu specialisti din toata tara. Am conceput intrebari de mecanica si pentru categoria B, intrucat am fost obligati atat de articolul 35 din Regulamentul de aplicare al noului Cod Rutier, cat si de directivele europene in acest sens. In toata Uniunea Europeana, chestionarele pentru categoria B cuprind intrebari de acest gen, inclusiv din cele care se refera la conducerea ecologica", sustine unul dintre specialistii .

Un model de intrebari sunt urmatoarele :

Perna de aer (AIRBAGUL) asigura: a) - amortizarea rapida a trepidatiilor datorate denivelarilor existente pe drumul public; b) - protectia suplimentara a persoanelor in cazul unui impact puternic al autovehiculului; c) - posibilitatea conducerii relaxate cu capul sprijinit de aceasta; sau

Uzura pneurilor creste foarte mult: a) - la demarari si franari intense, consecinte ale unui stil agresiv de conducere; b) - atunci cand se conduce preventiv - defensiv; c) - la circulatia pe timp nefavorabil.

Raspunsul la intrebari va fi selectat atingand monitorul cu degetul in dreptul casutei A, B sau C. Astfel, e mai simplu pentru un candidat sa stearga un raspuns incorect sau sa revina pentru a da raspunsul la unele intrebari la care este sigur.

"In acelasi fel pot selecta doua sau trei variante, daca intrebarea are raspuns multiplu. Apoi, tot printr-o simpla atingere a monitorului pot alege sa raspunda mai tarziu, sa stearga raspunsul initial ori sa-l trimita. Trebuie sa retina insa ca, odata trimis raspunsul, nu mai pot reveni asupra lui", explica specialistii.

Incepand de anul viitor, imagini virtuale, sub forma unui joc pe computer, vor inlocui fotografiile atasate unora dintre intrebari .

Astfel, atingand monitorul, candidatul va trebui sa ghideze masina pe traseul corect, respectand semnele de circulatie pe care le intalneste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

30 de formule-cheie pentru testul național de matematică: ghid de buzunar pentru absolvenți
30 de formule-cheie pentru testul național de matematică: ghid de buzunar pentru absolvenți
Importanța și pregătirea Testarea Națională la matematică reprezintă o etapă cheie în dezvoltarea academică a fiecărui elev din România. Această evaluare joacă un rol crucial în...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#examen, #auto, #European, #Computer, #joc , #Bucuresti