Ziare.com

Fermierii vor primi ajutoare pentru lapte si agricultura ecologica

Joi, 25 Martie 2010, ora 14:35

   

Fermierii vor primi ajutoare pentru lapte si agricultura ecologica
Ministerul Agriculturii lanseaza doua noi scheme de sprijin pentru agricultura ecologica si sectorul laptelui, ajutoarele fiind de peste 25 de milioane de euro.

Suma totala alocata pentru aceste scheme in anul 2010 este de 25.545.205 Euro din care 22.447.205 Euro pentru sectorul laptelui iar restul de 3.098.000 Euro pentru agricultura ecologica, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Schema de sprijin in sectorului laptelui din zonele defavorizate se aplica pentru fermierii cu cota individuala de lapte, situati in zonele defavorizate.

Ajutorul specific se acorda o data pe an tuturor exploatatiilor eligibile cu un efectiv de 2 - 15 capete vaci lapte (inclusiv pentru exploatatiile care depasesc efectivul de 15 capete vaci lapte). Se estimeaza o plata indicativa de cca. 65 euro/cap. vaca lapte.

Schema de sprijin specific pentru calitatea produselor agricole din sectorul agriculturii ecologice consta in acordarea unor plati anuale suplimentare si se aplica producatorilor din sectorul de productie vegetala si animaliera care, in anul 2010, sunt in perioada de conversie (anul 1, 2 sau 3).

Principalul obiectiv al acestei scheme de sprijin vizeaza mentinerea nivelului si calitatii produselor agricole si evitarea iesirii din sistemul de agricultura ecologica.

Agricultorii trebuie insa sa fie inregistrati la Registrul electronic pentru agricultori, sa detina un certificat de confirmare a conversiei si sa semneze un angajament prin care se obliga ca pe o perioada de 5 ani sa aplice in exploatatiile lor regulile si principiile agriculturii ecologice, stabilite in Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului.

In cazul in care nu mai respecta aceste reguli, agricultorii vor fi nevoiti sa restituie banii primiti.

Cele doua ajutoare financiare sunt finantate din FEGA ca urmare a deciziei Romaniei referitoare la implementarea Articolului 68 din Regulamentul (EC) 73/2009. Acesta prevede ca statele membre pot utiliza pana la 10% din plafoanele nationale aferente platilor directe comunitare pentru acordarea de ajutoare specifice in diverse sectoare prioritare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 956 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor