Firea taie sute de copaci din Bucuresti: Ecologistii ameninta cu plangeri penale

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 10:28
10759 citiri
Firea taie sute de copaci din Bucuresti: Ecologistii ameninta cu plangeri penale
Foto: Facebook/Andra Ignat

Primaria Capitalei condusa de Gabriela Firea a decis sa taie peste 200 de copaci din Bucuresti, pe care ii considera pericol public. Organizatiile de mediu nu sunt insa de acord cu aceasta initiativa si ameninta cu plangeri penale.

Soseaua Kiseleff, pana acum o artera verde a Capitalei, a devenit plina de cioturi, dupa ce zeci de copaci au fost taiati de angajatii primariei. Mai exista aprobare pentru defrisarea a 170 de arbori. Aceeasi soarta o vor avea si 35 de copaci din Parcul Cismigiu. Este si cazul unui arbore care are, la baza, un diametru de aproape un metru si jumatate, informeaza Digi24.

"Li s-a solicitat colegilor de la ADP de sector si de la ALPAB sa inventarieze arborii uscati. Cu o fisa a arborelui in spate, inclusiv cu fotografie, sa se dovedeasca ca este uscat. Pentru zona Kiseleff, cu siguranta acesti arbori vor fi inlocuiti", sustine Oana Grigore, directorul Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, care si-a dat acordul pentru aceasta defrisare.

Ecologistii spun ca nu se impunea aceasta masura drastica si ca unii copaci erau destul de solizi.

Organizatiile de mediu ameninta cu o plangere penala.

"Sa vii la Primaria Capitalei si sa spui: Hai sa taiem arborii ca poate vine furtuna si cad pe cineva este exact ca in Drobul de sare. Pai, atunci, ar trebui sa scoatem masinile din trafic pentru ca ele produc decese si accidente de mii de ori mai mari si pagube mai mari decat un arbore care cade", a declarat Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei EcoCivica, pentru sursa citata.

Uniunea Salvati Bucurestiul a facut sesizare oficiala la Administratia Lacuri si Parcuri prin care cere sistarea lucrarilor de toaletare/defrisare din Cismigiu si Herastrau.

"Intr-un oras ca Bucurestiul, care este al doilea cel mai poluat oras dintre capitalele europene, un astfel de dezinteres fata de protejarea spatiului verde este inadmisibil.

USB cere doamnei primar Gabriela Vranceanu Firea sa opreasca imediat aceste defrisari si sa prezinte cetatenilor o informare completa asupra numarului total de copaci taiati si motivul pentru care acestia au fost taiati de la radacina", a scris pe Facebook Clotilde Armand.

Pe de alta parte, specialistii spun ca toaletarile de copaci se fac primavara, asa ca momentul este prost ales.

"Cei care se ocupa de plante ar trebui sa fie specialisti. Din pacate, la ora asta, oricine are o drujba, un motofierastrau si se pricepe la alpinism se apuca sa taie arbori. Pomii care se taie asa drastic, intr-o prima perioada, vor forma scorburi, pentru ca ranile nu se mai vindeca", explica Florin Stanica, profesor la Facultatea de Horticultura din Bucuresti.

Mai grav este ca si plantarile de copaci noi se fac prost, iar in loc de tei si paltini au fost aduse specii de munte.

"Ne trezim pe multe dintre bulevardele noastre ca avem patru-cinci specii pe aceiasi strada, lucru anacronic", spune specialistul.

Amintim ca primarul Gabriela Firea a dat dispozitie ca sute de pomi sa fie taiati, dupa ce, pe 19 iunie, 5 copii si 3 femei au fost raniti in Parcul Cismigiu, dupa ce o creanga desprinsa dintr-un copac a cazut peste un loc de joaca.

Apoi, pe 29 iunie, doi copaci au fost doborati de furtuna peste mai multe masini.

Pe de alta parte, Bucurestiul este monitorizat de Comisia Europeana din cauza calitatii proaste a aerului si a disparitiei accentuate a spatiilor verzi.

Potrivit INS, Bucurestiul avea doar 21,4 metri patrati de spatiu verde per cap de locuitor in 2014, fata de cerinta europeana de minimum 26.

In luna mai, ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a declarat ca in Bucuresti s-au facut pasi importanti pentru a iesi de sub amenintarea procedurii de infringement privind poluarea aerului.

Iata cum poti sesiza usor o taiere de copaci pe care o consideri ilegala

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Firea taiere copaci Bucuresti , #Bucuresti