Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Firmele ar putea scapa de plata taxei radio-tv

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 11:07
3081 citiri
Firmele ar putea scapa de plata taxei radio-tv
Foto: okazii.ro

Comisia pentru cultura discuta, marti, initiativa legislativa a senatorul PD-L Iulian Urban, care modifica Legea de functionare a SRTV si SRR astfel incat persoanele juridice care declara pe propria raspundere ca nu detin aparate de radio sau televizoare sa fie scutite de plata taxei radio-tv.

Urban arata, in motivarea demersului sau legislativ, ca "avalansa de taxe si impozite, cresterea preturilor la principalele servicii reprezinta tot atatea motive pentru a face reparatiile mult asteptate de agentii economici" care sunt obligati de lege sa plateasca taxa radio-tv, "neconstitutionala si care incalca in mod flagrant drepturile si libertatile persoanelor fizice si juridice".

"Persoanele juridice din Romania, care in anul 2009 se vor situa la granita falimentului din cauza crizei financiare care s-a instalat deja in taa noastra sunt obligate sa plateasca o taxa fara ca ele sa primeasca o prestatie in echivalenta sumelor de bani, fiind obligate sa suporte plata unor sume de bani pentru servicii pe care nu le consuma, nu le doresc si nu le primesc", explica senatorul PD-L in expunerea de motive a initiativei legislative.

Urban sustine ca foarte multe acte normative devin desuete in timp, sau raman fara corespondent in realitate. Argumentul lui este ca, daca in 1994 principala sursa de informare a romanilor erau televiziunea si radioul public si sustinerea lor se justifica, pe baza taxei radio-tv instituita prin legislatia adoptata la momentul respectiv, in ultimii ani serviciul public de televiziune si radio a pierdut teren in fata concurentei.

Senatorul arata ca, in ultimii patru ani, institutia a fost parasita de telespectatori si bugetul sau inregistreaza deficit. "(...) televiziunea publica s-a transformat intr-un spectator cuminte, umil si uitat in tribuna, dar care consuma extrem de multi bani, sursa principala de venituri fiind aceasta taxa, incasata fara justificare de la cei care nu beneficiaza si nu doresc sa beneficieze de serviciile SRTV", se mai arata in expunerea de motive.

Urban realizeaza o radiografie a evolutiei TVR in ultimii ani, aratand ca televiziunea publica, desi numara 3.158 de angajati, avand cea mai mare echipa de televiziune din Romania, a pierdut pozitia de jucator de forta pe piata si merge pe deficit.

"Este evident ca in aceste conditii se impune modificarea legii intrucat persoanele juridice nu pot fi obligate sa finanteze un dezastru la care nici macar spectatori nu sunt", argumenteaza Urban.

Senatorul PD-L sustine ca a obliga persoanele juridice, care nici macar nu detin aparate radio-tv, la plata taxei radio-tv incalca textul fundamental si propune ca, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, acestea sa nu mai achite taxa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iulian Urban senator, #taxa radio, #taxa televiziunea publica, #eliminare taxa radio , #Bucuresti