Ziare.com

Fotoreportaj Ziare.com: Bucurestiul vechi industrial, distrus pentru ca deranjeaza

de Ovidiu Draghia
Duminica, 03 Februarie 2008, ora 20:05

   

Fotoreportaj Ziare.com: Bucurestiul vechi industrial, distrus pentru ca deranjeaza
Duminica am pornit intr-o expeditie urbana prin Bucuresti, pentru a re-descoperi comorile Capitalei industriale, din perioada secolului XIX si inceput de secol XX. Desigur, o buna parte din cladirile acelor perioade au disparut, iar altele sunt in curs de demolare, dupa cum veti citi si vedea in articol si fotografii.

Conferinta pe tema Bucurestiului vechi industrial
Mai intai, un preambul. Ideea acestui material a pornit de la conferinta de miercuri, 31 ianuarie, despre vechiul Bucuresti industrial, desfasurata la sediul Institutului Cultural Roman. Am aflat ca avem o lege proaspata, votata la inceputul lui 2008, pentru protejarea patrimoniului industrial, insa aceasta este prost redactata si nu face referire la sanctiuni pentru cei care o incalca.

O alta problema este ca multi proprietari de cladiri industriale vechi nu stiu cum ar putea valorifica imobilele, altfel decat prin demolare. Si, sa nu uitam de categoria "orbilor" care nu vad frumuetea unei fatade din caramida rosie, ornata cu diverse elemente de arhitectura.

Pe scurt, nu putem face mai nimic pentru a salva vechile cladiri! Unele, precum Moara Aslan de langa Obor, sunt declarate monumente istorice, insa cele mai multe nu au acest statut si nu reprezinta decat balast pe un teren atractiv pentru piata imobiliara - in viziunea proprietarilor.

Exista si exemple pozitive in acest material precum fosta Fabrica de Glucoza, Tipografia Cartea Romaneasca ori Fabrica Bragadiru, alaturi de foste glorii care asteapta acum buldozerele, precum, foarte probabil, Fabrica de Tigarete din Regie.

Reconversia Fabricii de Glucoza
Primul obiectiv a fost Hotelul Caro, aflat pe locul unde a functionat o fabrica de alcool, apoi celebra fabrica de glucoza. Proprietarii au ales sa renoveze o parte din cladiri, iar corpurile nou construite pastreaza stilul industrial, unde caramida rosie imbraca in totalitate cladirile. Pe latura cu Soseaua Fabrica de Glucoza sunt cateva cladiri in curs de demolare, insa pastram lauda utilizarii imobilului principal si a arhitecturii originare.

Moara lui Aslan, prima incercare
A doua oprire ar fi trebuit sa fie la Moara lui Aslan. Dar am incurcat borcanele si m-am oprit inutil in spatele sediului politiei de pe Stefan cel Mare. Credeam ca acolo se afla moara pentru ca stiam de existenta unor cladiri industriale in zona. Desi nu am dat de Moara lui Aslan in zona aceea, am avut ce sa fotografiez, cu sentimentul ca multe cladiri, aflate in paragina, vor cadea curand sub lama buldozerelor.

Moara lui Aslan, intre ruine, aurolaci si caini
Am luat Stefan cel Mare la picior spre Obor si in spate la Lizeanu am gasit ceea ce cautam: Moara lui Aslan, o cladire masiva, superba, invelita in caramida rosie si ornata cu turnulete pe laturile sale. Am intrat intr-o curte parasita, plina cu gunoaie si caini, cu teama sa nu cad intr-una din gropile acoperite cu buruieni. M-am apropiat cat am putut de mult de moara si am reusit sa fac mai multe fotografii. Spatiul nu este tocmai parasit pentru ca am dat de niste oameni ai strazii, cuibariti sub niste scari partial prabusite.

Tipografia Cartea Romaneasca
A treia oprire importanta a fost pe Iancu de Hunedoara, in fata fostei Tipografii Cartea Romaneasca. Si aici buldozerele au facut spectacol, crutand doar fatada cladirii si un corp mai mic aflat in dreapta tipografiei (privind de la strada). Peisajul este trist, iar privitorul trebuie sa se multumeasca cu pastrarea cojii stradale a imobilului.

Fabrica de Tigarete, curand doar scrum
Apoi, am mers in Regie, la Fabrica de Tigarete. Directorul de acolo nu mi-a permis sa fac fotografii, din motive pe care nu le-am inteles initial. Apoi, m-am gandit ca daca toate acele cladiri vor fi demolate, proprietarii nu au interes sa apara imagini in presa care sa creeze un curent pentru protejarea imobilelor de acolo de furia buldozerelor. M-am multumit cu fotografierea intrarii in curte si a turnului de apa, aflat in prezent in curtea Bricostore.

Fabrica Bragadiru si Vama Antrepozite
Am taiat orasul, trecand pe langa alte cladiri interesante aflate pe Splai, dupa Grozavesti, in directia Unirii, si m-am oprit in Uranus. Acolo sunt cateva spatii interesante: Fabrica Bragadiru, Vama Antrepozite si o fosta hala industriala langa care se afla un turn - ultimele integrate din vara trecuta in spatiul cultural urban prin proiectul E-Uranus. Fabrica Bragadiru a fost partial renovata, iar alte corpuri de cladire sunt in curs de demolare. Vama Antrepozite este si ea in lucru si urmeaza sa devina un spatiu cultural.

Fabrica de Chibrituri
O alta zona atractiva pentru nostalgicii Bucurestiului industrial este aria din jurul Parcului Carol. Mai intai, langa Autogara Filaret se afla Strada Fabrica de Chibrituri unde se afla sediul intreprinderii omonime. Am incercat sa fac fotografii in curtea acesteia, insa paznicul nu mi-a permis acest lucru. Mai mult, cand i-am explicat ca doresc sa fac un material cu Bucurestiul industrial mi-a dat urmatoarea replica: "Da' de ce nu fotografiati o alta cladire de pe strada? Ca e plin orasu' de case!" Unor oameni "operati de simt estetic" nu ai ce sa le ceri. Iar intre acest paznic, om simplu din popor, si unii proprietari de fabrici vechi bagate in faliment pentru valorificarea terenului, nu este nicio diferenta.

Fabrica (de tesaturi?) de pe Candiano Popescu
Am schimbat latura parcului pentru a fotografia una din cele mai frumoase cladiri industriale din Bucuresti, pe Strada Candiano Popescu. Din cate stiu, aici se afla o fabrica de testuri. Langa ea, o alta este in curs de demolare, dupa cum veti vedea in imagini.

Bourul si zona Timpuri Noi
Ultima oprire, zona de la Timpuri Noi. Veti vedea in imagini Fabrica Bourul, precum si multe cladiri aflate pe strazile din spatele Fabricii de la Timpuri Noi. Cladiri mari sau mici, cu diverse functionalitati in trecut, devenite spatii de birouri ori pastrate ca depozite.

Pe drumul spre casa, am mai facut o descoperire: o cladire industriala aflata aproape de Nerva Traian, intr-o zona rezidentiala.

Blestemul stergerii istoriei, in Bucuresti
Mi-e greu sa trag o concluzie a acestei zile. Cred ca orasul meu sufera de blestemul "1984" (referire la romanul lui Orwell) care determina rescrierea continua a istoriei sale. Sunt demolate cladiri importante, sunt distruse segmente de viata urbana, iar in final, ultimele guri care spun mai departe povestea spatiului respectiv, numele strazilor, sunt inchise si ele prin rebotezare.
Citeste mai multe despre Bucuresti fabrici industrie demolare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8194 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MUZEUL TEHNICII DIN PARCUL CAROL AR PUTEA FI EXTINS IN CLADIREA INDUSTRIALA

ACTUALA CLADIRE DIN LATURA PARCULUI CAROL CARE GAZDUIESTE MUZEUL TEHNICII ESTE O IMPROVIZATIE SI CONSTITUE PRINCIPALA DEFICIENTA A MUZEULUI.LA NICI 30 DE METRI DE EA( pestre strada )SE AFLA MONUMENTALA CLADIRE INDUSTRIALA CENTENARA FOTOGRAFIATA DE DUMNEAVOASTRA CARE AR FI IDEALA PENTRU EXTINDEREA ACESTUI MUZEU.VECHEA LOCATIE AR PUTEA FI MODIFICATA CA SPATIU PENTRU EXPONATELE IN AER LIBER SI LEGATA PRIN UN PASAJ AERIAN SAU SUBTERAN CU NOUA LOCATIE.CRED CA ESTE OCAZIA UNICA SA AIBA SI BUCURESTIUL UN MUZEU AL TEHNICII MAI APROPIAT DE CELE EUROPENE,AVIND SI AVANTAJUL AMPLASARII INTR-UN SIT AUTENTIC INDUSTRIAL.SPER SA MEDITATI ASUPRA ACESTEI PROPUNERI SI DACA V-AM CONVINS AR TREBUI SA PORNITI O DEZBATERE IN ACEST SENS.

 

Pacat

Frumos articol ai scris. Pacat ca cine trebuie nu citeste sau chiar de ar citi nu intereseaza. Primaria ar trebui sa fie cea care lupta pentru punerea in valoarea a unui astfel de patrimoniu. Cand colo ei sunt printre primi care pun osu la daramare.
Daca ai sa te plimbi in zona strazii Toamnei, Dacia sau Mihai Eminescu ai sa observi ca-n jurul caselor cu un stil poate, au aparut blocuri din sticla care distrug oglinda strazilor respective, case tipatoare care n-au nici o legatura cu specificul zonei.
Demult am citit Bietul Ioanide a lui G. Calinescu si acolo parca personajul principal Ioanide povestea despre Bucuresti, cum se construieste haotic fara un plan si cum visa el sa reconstruiasca Calea Victorie din temelie...se pare ca nu invatam din gresili.

Si ca sa ramanem in peisajul Orwell-ian, domnule Ovidiu esti acuzat de a fi comis o mare crima: crimaganditul.

 

Asociatia pentru Arheologie Industriala

Ma bucur ca dezbaterea "Bucuresti - vechi oras industrial?" gazduita de ICR si moderata de mine miercurea trecuta a declansat astfel de explorari urbane. O parte din problema vine din faptul ca nu ne cunoastem orasul si nu reactionam la distrugere - astfel de expeditii sunt prin urmare, esentiale.
Uzina din str. Candiano Popescu este fosta Uzina Electrica Filaret, prima centrala electrica a orasului data in functiune in 1905- 1906.
Ideea de a se amenaja acolo sectia de energetica a Muzeului Tehnic Ing Dimitrie Leonida este mai veche. Ea a facut obiectul a cel putin 4 proiecte de diploma ale studentilor arhitecti si s-a numarat printre preocuparile fostului presedinte Ion Iliescu. Din pacate, dezbaterea legata de acest subiect a intrat intr-un con de umbra odata cu aparitia ideii de a se construi in Parcul Carol Catedrala Neamului...
La dezbaterea de la ICR subiectul a fost reluat - era prezent si directoriul muzeului - si speram sa reusim s-o readucem in atentia celor cu putere de decizie.
Ma bucur de reactiile pozitive fata de acest subiect. Cred ca numai printr-o reactie coordonata a societatii civile vom avea castig de cauza.
Alte imagini si informatii privind patrimoniul industrial gasiti pe http://arheologie-industriala.blogspot.com/

 

Moara Assan

Moara din zona Obor se numeste Assan.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor