Furtuna de ieri vs. uraganul primarului Firea: Pagube de zeci de ori mai mari, masuri inexistente

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 10:07
9185 citiri
Furtuna de ieri vs. uraganul primarului Firea: Pagube de zeci de ori mai mari, masuri inexistente

Acum putin mai mult de o luna Bucurestiul era paralizat dupa ce primarul Gabriela Firea anuntase ca va lovi uraganul. A dispus atunci inchiderea scolilor mai devreme, astfel ca parintii au trebuit sa se invoiasca de la munca sa-si ia copiii, fapt ce a dus la decizia multor angajatori sa lase toti oamenii sa plece mai devreme daca tot fusese perturbata activitatea companiilor si, in final, la blocaje infernale in trafic, cum toata lumea era pe strada in acelasi timp.

Ziua era 20 septembrie si ce a fost ne amintim cu totii: cateva rafale puternice, niste grindina si o ploaie ce a durat intre 0 minute si 15 minute, depinde de ce parte a Bucurestiului vorbim.

Un om a murit insa atunci, dupa ce un copac a cazut peste el. Primaria a dat vina pe barbat, ca nu a citit afisul lipit de copac, pe care scria ca arborele reprezinta un pericol.

In ce priveste pagubele materiale, acestea au fost mici: 13 copaci cazuti pe strazi, cabluri electrice sau masini si un acoperis avariat. In total 6 masini au fost avariate, dupa cum anunta ISU a doua zi dupa "prapad".

O luna mai tarziu, pe 24 octombrie, Bucurestiul se afla tot sub cod galben de vant si ploi. Primarul Capitalei nu a facut niciun comandament, nu a dat nicio dispozitie, nu a transmis niciun mesaj cetatenilor. Cel putin nu despre furtuna, ca public a vorbit, dar despre o posibila noua taxa pe care ar vrea sa o instituie ca sa decongestioneze traficul din Capitala.

Dupa 20 de ore de furtuna, Bucurestiul arata ca un camp de lupta: 146 de copaci doborati, crengi rupte peste tot, 80 de masini zdrobite, panouri publicitare si bucati de acoperis smulse si doua persoane in spital.

Lasand comparatiile deoparte, ceea ce socheaza este lipsa masurilor in decursul acestei luni scurse. Toamna sunt furtuni cu vant puternic, iarna se anunta de asemenea una grea, insa Bucurestiul nu pare deloc pregatit. Ca intotdeauna.

Drept la replica

Intr-un drept la replica transmis, miercuri seara, de Primaria Capitalei se precizeaza ca nivelul institutiei au loc ori de cate ori este necesar "sedinte operative, care au ca subiect diverse probleme stringente sau de actualitate".

"Asadar, inca de la inceputul saptamanii, ca urmare a avertizarilor emise de meteorologi, directiile de specialitate din cadrul PMB, responsabile cu implementarea masurilor care se impun in caz de fenomene meteo extreme s-au intrunit in sedinte de lucru si au stabilit planul de masuri, conform dispozitiilor Primarului General", se arata in dreptul la replica.

PMB transmite si ca primarul Gabriela Firea a dat dispozitie ca toate institutiile responsabile sa aiba echipaje de interventie pregatite in teren, pentru a actiona in timp cat mai scurt, in cazul aparitiei fenomenelor extreme.

Citeste si:
Previziunea PSD privind rocada guvernamentală: ”Există judeţe unde s-ar putea construi majorităţi în jurul PSD”
Previziunea PSD privind rocada guvernamentală: ”Există judeţe unde s-ar putea construi majorităţi în jurul PSD”
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a declarat marți, 30 noiembrie, că momentul-cheie în ceea ce privește funcționarea coaliției cu PNL este anul 2023, când cele două partide ar...
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cei 72 de români care au rămas blocați în Maroc vor fi repatriați joi, 2 noiembrie. În acest timp, vor fi îndeplinite formalitățile și...