Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Gay Fest 2008, parada jandarmilor si a ziaristilor (Galerie Foto)

Sambata, 24 Mai 2008, ora 22:35
4858 citiri
Gay Fest 2008, parada jandarmilor si a ziaristilor (Galerie Foto)

Bucurestiul a fost, sambata, 24 mai, intre 11:00-13:30 si 17:00-18:30 sub asediul a doua marsuri: unul pentru normalitate, la care au participat sustinatorii si membrii organizatiei nationaliste de extrema dreapta "Noua Dreapta", si altul pentru toleranta, Gay Fest 2008, festival aflat la a cincea editie.

Bolovanii si lacrimogenele au fost vedetele anului trecut, in 2007, insa nu si in 2008, cand totul s-a terminat cu doar doua dosare penale pentru detinere de arme albe, patru amenzi contraventionale in valoare de 800 de lei pentru ca membrii Noii Drepte au refuzat sa se legitimeze si 43 de retineri.

Tinerii au fost dusi la trei sectii din Bucuresti, sambata seara, pentru a fi identificati dupa ce jandarmii i-au banuit ca ar fi planuit boicotarea paradei gay in Parcul Izvor.

Marsul pentru normalitate

"Nu va vrem!", "Romania nu va vrea!", "Nu vrem sa fim un neam de poponari!" sau "Romania nu e Sodoma!" au scandat cei 400 de membrii ai Noii Drepte, cum au declarat organizatorii marsului, 150, cum au declarat jandarmii, in jur de 100, potrivit politistilor, sau mai putin de 50, cum au declarat surse neoficiale.

Imbracati in tricouri albe cu semnul interzis peste o animatie in care doi barbati se aflau intr-o pozitie sexuala, protestatarii au marsaluit pe strazile Capitalei impotriva paradei gay, pe traseul Piata George Enescu si au incheiat marsul pe Dealul Mitropoliei.

Marsul pentru toleranta

Desi la Gay Fest 2008 erau asteptate in jur de 1.000 de persoane, numarul lor nu a trecut peste 150, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Teodorescu, pentru Ziare.com, adaugand ca fortele mobilizate pentru festivalul gay, jandarmi si politisti, au fost peste 1.200.

In impul marsului de sustinere a drepturilor persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgender n.r.), cand sustinatorii homosexualilor dansau si chiuaiau in urma unei masini de la "Tractari auto", colorata intr-un stil gay (vesel), contramanifestantii mai aveau putin si se urcau unii pe altii pentru a le transmite gay-lor mesaje "de respect", insa toate astea pe undeva de pe margine, dupa zidul de mascati.

Nu au indraznit sa faca altceva decat sa strige "Hua homosexualilor", "Sunteti niste imputiti", "Romania nu va vrea" sau "Poponarii sunt bolnavi", sa tipe si sa fluiere!

In comparatie cu bolovanii, gunoaiele si lacrimogenele care au zburat pe la urechile noastre in urma cu un an in aceeasi Piata a Unirii, Gay Fest 2008 a fost doar un jogging la care au luat parte jandarmi calare si pe jos, agenti S.P.I.R., agenti de la Politia Rutiera, pompieri, autospeciale ale Jandarmeriei dotate cu tunuri de apa (insumand 1.000 de persoane) si ziaristi. Gay mai putin.

Desi marsul pentru toleranta avea aprobare sa se desfasoare intre intervalul 17:00-19:00, festivalul Gay Fest 2008 s-a terminat in jurul orei 18:30, cand masinile colorate si taxi-urile cu sustinatorii gay-lor au parasit zona Parcului Izvor inca sub ochii vigilenti ai fortelor de ordine.

La Gay Fest 2008, participantii au sustinut parteneriatul civil si modificarea Codului Familiei. Reprezentantul Fundatiei Accept, Florentina Bocioc, a declarat ca "parteneriatul civil va continua sa fie o tema de interes pentru noi pana cand aceasta institutie va fi disponibila pentru toti cetatenii Romaniei, fara discriminare.

In ultimul an nu s-au facut schimbari pozitive, existand actiuni concrete ale factorilor de decizie in sensul restrangerii drepturilor persoanelor LGBT, un exemplu relevant fiind propunerile de modificare a Codului Familiei".

Gay Fest 2007

"Soare. Dupa ploaie torentiala. Lume agitata in fata Mc-ului de la Unirii. Pentru ce? Unii habar n-au, altii stiu ceva. Ce se intampla pe 9 iunie? Ce mars e? Intreaba doi copii ai strazii si or sa-ti spuna tot ce vrei sa auzi. Caldura ca mod de viata. Asteptam. Toti. Ce? Cum ce? Sa vina homosexualii!

Si asteptam si asteptam. Si ni se lungesc rabdarile... De atata asteptat. Fuge unul, fug toti. Spre unde? Habar n-avem, dar fugim. Spiritul de turma e inca vedeta pe val. Ajungem in strada vis-a-vis de gogoasa intoleranta si infuriata. Poc. Bolovani pe sus. Gunoi si sticle zboara. Aer imposibil de respirat. Ustura nas. Lacrimeaza ochi. Jandarmi "care isi fac datoria". Spre binele tau, te imping zece metri mai incolo, desi pe legitimatia de presa scrie foarte clar "rugam autoritatile statului sa acorde sprijin purtatorului legitimatiei conform prevederilor Constitutiei".

Poc. Poc. Poc. Lacrimogena in fata. Spre unde s-o iau? "Run, Forest, run" spre unde vad cu ochii. Se pare ca nu a fost in directia buna, dar departe de lacrimogena. La un moment dat, se rupe firul. Piuie urechi. Ce vad e din alt film. Ma uit in jur. O strada pe care zilnic merg masini e plina de oameni care sunt pro si altii care sunt contra, ca asa este natura lucrurilor. "Stai dupa stalp", imi spune un coleg. Stau dupa stalp. Oricum, nu mai percutez...Si, totusi, intr-o stare de "unde ma aflu?" si "cine sunt?" din cauza fumului, ma intreb unde sunt oamenii pentru care am venit.

Festivalul Gayfest 2007 a avut aprobarea de a se desfasura pe parcursul a doua ore, intre 17:00 si 19:00, numai ca era cam aproape de 18:00 cand era in toi ceea ce in mintea, in simturile si in exagerarile mele a ramas ca "razboi civil".

Lacrimogenele nu se mai aud: explozie de gunoi ici si colo. Agitatie, dar nu chiar ca la inceput. Iar fugim. Spre ce? "De unde vin homosexualii? Nu stiu. Dar unde ajung? La Universitate. Ba nu. La Izvor. Unde? La parcul Izvor, ma. Aha!".

Marsul a fost pentru diversitate, cu pancarte pe care scria "Dumnezeu ne iubeste pe toti", insa ma asteptam la altceva decat la o usoara bazaiala de muste. Cand vrei sa stai drept si sa iti sustii credintele, se te sustii pe tine, nu doar bagi o muzica si incepi sa dansezi intre jandarmi, imbracat in femeie.

Inclin sa cred ca nu asta e esenta homosexualitatii si dreptului la egalitate. Voiam sa vad si altceva. Si asta tocmai pentru ca le dau dreptate. Sunt oameni, oameni suntem cu totii, indiferent ce orientare sexuala avem. Dar voiam sa vad patos. Si am vazut, citez pe unul dintre jurnalisti: "Fat-frumos pe cal alb", care era o madam jandarm pe un cal alb. Fat-frumos si lacrimogene. Cam atat a rams pe retina mea ciuruita de atatea imagini". (Gayfest 2007)

Incidente violente la Gay Fest 2007

Spre deosebire de parada gay de anul acesta, festivalul din 2007 s-a terminat cu 100 de retinuti care au incercat arunce cu materiale explozive si pietre in reprezentantii comunitatii homosexualilor.

Mai multi tineri s-au ales cu dosar penal pentru folosirea de materiale explozive si pentru detinere ilegala de arme albe. 50 de persoane au fost amendate pentru tulburarea linistii publice, iar 73 au fost doar amprentate si fotografiate.

Dintre cei retinuti, 13 au fost incredintati parintilor pentru ca erau minori. Anul trecut, parada s-a transformat intr-o demonstratie a fortelor de ordine. Cei aproape 300 de participanti au fost depasiti numeric de peste 700 de politisti si jandarmi mobilizati pentru a asigura ordinea.

Impresii de la jogging

Cea de-a cincea editie a Gay Fest mi-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca parada este un circ ieftin. Nu iti sustii drepturile si nu poti cere oamenilor sa inteleaga "normalitatea" ta prin festivaluri gay, ci prin coloana vertebrala.

Gay Fest sau Festivalul Gay-lor ar trebui sa fie un eveniment prin care homosexualii sa demonstreze ca nu sunt niste fanfaroni. Din pacate, este exact ceea ce fac. Se imbraca in femei si pledeaza pentru ce?

Gay Fest 2008 mi s-a parut o parada trista, facuta parca din inertia celor de la LGBT si din obligatia morala de a contramanifesta a organizatiei Noua Dreapta. Daca anul trecut mi s-a parut razboi civil si nu aveam incotro sa fug din fata fumigenelor, anul asta parada gay a fost un jogging la o temperatura de 31 de grade si fara niciun strop de adrenalina.

Tari unde casatoria intre homosexuali este legala

Spre deosebire de alte tari unde casatoria intre homosexuali este legala, homosexualii romani trebuie sa traiasca in concubinaj o viata intreaga. Casatoria intre homosexuali este legala in Olanda, din 2001, in Belgia din 2003, in Spania din 2005, in Canada din 2005, in Africa de Sud din 2006 si, regional, in Massachusetts, SUA, din 2004.

Casatorii internationale (care au fost recunoscute) intre persoane de acelasi sex au fost inregistrate in Israel (2006), Aruba (2007) si in Antilele Olandeze (2007). Aceasta lege este in dezbatere in tari si regiuni ca Argentina, Australia, Austria, China, Estonia, Franta, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Suedia, Taiwan si Marea Britanie.

In Statele Unite ale Americii se discuta legalizarea casatoriei intre gay in California, Connecticut, Maryland, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island, Vermont si Washington.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Inspectoratul de Jandarmi Mehedinţi a anunțat că doi câini din rasa Cane Corso, consideraţi a fi periculoşi, au fost prinşi de jandarmii din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, ei...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#jandarmi, #noua dreapta, #Gay fest , #Bucuresti