Gazele de esapament altereaza creierul

Marti, 11 Martie 2008, ora 11:04
2190 citiri
Gazele de esapament altereaza creierul

O ora petrecuta intr-un ambuteiaj ne da dureri de cap cumplite. Cercetatorii olandezi au demonstrat insa ca ele nu sunt provocate doar de nesimtirea celorlalti participanti la trafic ci si de infiltrarea in creier a nanoparticulelor de noxe, provenite din gazele de esapament pe care suntem nevoiti sa le inhalam, informeaza BBC.

Studii recente demonstreaza nu numai cum, ci si cat de tare afecteaza gazele de esapament functionarea creierului.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Zuyd din Olanda a realizat un experiment pe 10 voluntari, o parte fiind inchisi intr-o camera cu aer curat, iar cealalta intr-o camera in care aerul era imbibat cu gaze de esapament.

Voluntarii au petrecut o ora in incaperile respective timp in care au fost conectati la un electroencefalograf, aparat care inregistreaza activitatea electrica a creierului. Monitorizarea activitatii lor cerebrale a continuat timp de o ora si dupa ce acestia au parasit cele doua camere.

Rezultatele studiului, publicate in revista "Particle and Fibre Toxicology", au aratat ca dupa o jumatate de ora, creierul celor expusi la noxe indica o crestere semnificativa a nivelului de stres, si implicit a modului de procesare a informatiilor de catre cortex. Mai grav, efectul s-a mentinut chiar si dupa ce acestia au parasit incaperea respectiva.

"Prin extrapolare, putem considera ca acelasi efect il are expunerea zilnica la poluarea din traficul marilor orase, in care nivelul de astfel de particule este foarte ridicat", a declarat cercetatorul Paul Borm.

"Expunerea indelungata la poluarea atmosferica are efecte distrugatoare asupra activitatii creierului uman si va fi studiata cu mare atentie in continuare", a mai spus acesta.

"Impactul unui nou miros detectat de organism asupra creierului nu este o descoperire noua", sustine Ken Donaldson, profesor de toxicologie la University of Edinburgh. "Si nu este neaparat negativ", adauga acesta, precizand insa ca "este necesar sa facem investigatii amanuntite in acest domeniu, deoarece cu siguranta efectele pe termen lung al gazelor de esapament asupra creierului sunt foarte serioase".

In numeroase zone extrem de poluate din intreaga lume, statisticile arata ca populatia sufera de diverse boli care afecteaza activitatea cerebrala, desi acestea nu sunt recunoscute sau inscrise ca atare in certificatele de deces.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#gaze esapament, #poluare, #creier, #alterare , #Bucuresti