Greva sindicalistilor de la Sidex, declarata ilegala

Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 12:47
1530 citiri
Greva sindicalistilor de la Sidex, declarata ilegala

Tribunalul Galati a decis miercuri ca greva sindicalistilor de la ArcelorMittal Galati este ilegala si ea va trebui sa inceteze, anunta Realitatea TV.

Liderii de sindicat au declarat ca se asteptau la aceasta solutie si ca sunt decisi sa atace aceasta decizie prin recurs la Curtea de Apel din Galati. Desi negocierile continua, sindicalistii au anuntat ca la ora 14 va incepe un miting in fata combinatului, si ca intre timp vor discuta daca vor accepta oferta patronatului sau vor apela la alte forme de protest.

Curtea de Apel Galati a dispus marti seara suspendarea pentru 30 de zile a grevei generale declansate de sindicatul Solidaritatea, in asteptarea deciziei Tribunalului Galati cu privire la legalitatea grevei declansate de angajatii combinatului.

In timp ce Curtea de Apel se afla in sedinta, liderii grevistilor si oficialii patronatului s-au intalnit, la combinat, la o noua sedinta de negocieri. Presedintele coordonator al Sindicatului Solidaritatea, Florin Isac, a declarat dupa intalnire ca administrata nu a avansat o oferta salarila superioara, dar le-a cerut grevistilor ca, pentru continuarea dialogului, sa respecte doua conditii: sa nu mai aduca injurii administratiei si sa treaca productia pana la 40% la uzina cocso-chimica, una dintre uzinele vitale si periculoase de pe platforma.

Sindicalistii de la Solidaritatea au intrat luni in greva generala. Prima zi de greva a debutat cu incidente. Luni, in jurul orei 09.00, protestatarii au fortat poarta de acces in combinat. Enervati ca sunt filmati de reprezentanti ai administratiei companiei, angajatii au inceput sa arunce cu paini, conserve, sticle cu apa si pietre peste gardul societatii, spre agentii de paza. Incidentul a fost aplanat de liderii Solidaritatea, care au reusit sa ii tempereze pe protestatari. Evenimentul a generat sporirea efectivelor de paza de la poarta principala a combinatului.

Solidaritatea a declansat greva generala pe fondul neintelegerilor cu administratia combinatului asupra cresterilor salariale in aceest an. Pana acum, Solidaritatea a cerut cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei. Marti, insa, liderii grevistilor au cerut dublarea salariilor din unitate.

O alta organizatie sindicala care nu a acceptat inca oferta administratiei ArcelorMittal Galati este Uniunea Sindicatelor Independente Forum, care reprezinta personalul TESA din combinat.

Inainte de a lua o decizie, Forum asteapta clarificari de la Ministerul Muncii referitoare la legalitatea conflictului de interese declansat de sindicate inca din februarie. Luna trecuta, secretarul de stat Denisa Patrascu a revocat inregistrarea acestui conflict, anuland practic starea conflictuala din unitatea galateana. De altfel, legalitatea conflictului face obiectul unui proces in instanta.

Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare - Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale - au acceptat deja oferta avansata de administratia ArcelorMittal Galati. Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord miercuri, 9 aprilie. Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum.

Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acorda cumulativ pana la Pasti. Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au demarat negocierile salariale pentru anul in curs in decembrie 2007. Anul trecut, administratia si sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati au convenit asupra contractului colectiv de munca la patru luni si jumatate de la startul tratativelor, dupa mai multe tentative esuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor si o greva generala care a durat trei zile. Documentul, semnat in vara lui 2007, este inca in vigoare si va expira in luna iunie.

In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei, iar combinatul are circa 13.700 de angajati.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Suspecții arestați în urma atacului armat de la Moscova au ajuns în fața tribunalului VIDEO
Suspecții arestați în urma atacului armat de la Moscova au ajuns în fața tribunalului VIDEO
Suspecţii în cazul atacului din sala de concerte din Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, au sosit duminică seară la un tribunal districtual din capitala Rusiei, relatează AP. În jurul...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#greva, #Tribunal, #sindicalisti, #arcelormittal galati, #ilegala , #Bucuresti
Comentarii
N
Ne-am saturat cat ne-au furat !
rank 1
Justitia e varza in Romania ! Nici nu mai trebuie ascultati , panaramele! Nu mai au nici un pic de credibilitate!