Guvernul vrea sa elimine inechitatile din sistemul public de pensii

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 17:07
2160 citiri
Guvernul vrea sa elimine inechitatile din sistemul public de pensii

Guvernul analizeaza modificarea legii privind sistemul public de pensii, pentru ca cea mai mare problema in acest domeniu nu este nivelul compensatiilor, ci inechitatile dintre grupele de munca, informeaza Newsin.

Declaratia a fost facuta de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, dupa sedinta de Guvern de miercuri. "Pe vechea lege a pensiilor, problema grupelor avea o anumita abordare si o recunoastere in ceea ce priveste atat reducerea stagiului de contributie cat si formula de calcul a pensiei, in schimb, in legea 19, grupa de munca, anii de activitate desfasurati in grupa de munca, grupa I sau a II-a, au avut o recunoastere doar in ceea ce priveste reducerea stagiului", a declarat ministrul.

Cu alte cuvinte, desi se poate iesi mai repede la pensie, in functie de anii lucrati in grupa de munca, in formula de calcul nu se regaseste un punctaj a perioadei lucrate in conditii grele.

"Aceasta inechitate deranjeaza foarte mult pentru ca cei care s-au pensionat inainte de aprilie 2001 beneficiaza de un tratament preferential in raport cu cei care s-au pensionat pe Legea 19, iar operatiunea de recalculare a pensiilor infiintata in 2005 nu a corectat aceasta inechitate, oamenii au ramas cu aceasta nemultumire", a precizat Pacuraru.

Acesta a recunoscut, insa, ca problema inechitatilor este greu de rezolvat, nu atat pe hartie, cat practic, deoarece efortul financiar ar fi unul consistent. "Acest efort este foarte mare din cauza faptului ca, in Romania anului 1990, lucrasera in grupa I sau a II-a de munca aproximativ 400.000-500.000 de persoane - aceste locuri erau riguros limitate. Nu puteai trece in grupa de munca, desi lucrai in conditii grele, decat daca cineva elibera locul respectiv", a adaugat ministrul Muncii.

Prin urmare, in sedinta de Guvern de miercuri, s-a decis ca ministerul Muncii sa inceapa, in Casa Nationala de Pensii, o serie de teste si simularea costurilor fiecareia din solutiile posibile, pentru corectarea inechitatilor.

La sfarsitul lunii mai, oficiali din ministerul Muncii vor prezenta, in Guvern, rezultatele analizelor si simularilor, optiunile pe care le are ministerul si evaluarile facute impreuna cu specialistii Finante in privinta costurilor.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#pensii, #inechitati, #guvern , #Bucuresti