Heroina, la Bac. Invatamantul, incotro?

Luni, 19 Mai 2008, ora 08:22
4209 citiri
Heroina, la Bac. Invatamantul, incotro?

Scoala romaneasca este in impas. Tot ce se intampla cu teza unica si Bacalaureatul demonstreaza ca nici macar profesorii nu sunt interesati de educatia acestora. Teza unica - examen ce promitea sa reformeze sistemul de invatamant - da semne ca nu ar mai fi pe placul unor directori de licee care cer reintroducerea examenului de admitere. Actuala procedura de admitere in liceu este contestata de directorii liceelor bine cotate din Capitala care doresc sa organizeze examene proprii de evaluare a candidatilor.

Pe de alta parte, Bacalaureatul starneste si anul acesta scandaluri. Asta pentru ca unul dintre subiectele pentru proba scrisa propune liceenilor sa invete un fragment socant. Citatul respectiv prezinta lucruri intime despre modul in care se drogheaza cu heroina si se prostitueaza o fata de 14 ani.

Ca sa ia o nota buna la Bac, candidatului i se cere sa scrie un scurt eseu despre textul amintit si sa verifice daca mama fetei a descoperit ca minora s-a drogat in baie, daca neaga totul sau daca marturiseste de unde a procurat banii.

"Tigara era abia aprinsa cand mama intra pe neasteptate in camera mea. Se arunca efectiv asupra mea, ma prinse de brat si ma privi. Nu am facut nimic pentru a ma apara. Mama vazu imediat intepatura proaspata. Lua punga de plastic si rasturna pe pat intreg continutul. Cazu din ea siringa, tigarile si foaia de staniol. In staniol mai se aflau cateva doze cu heroina.

Tot ceea ce a cazut din punga a fost pentru mama proba clara ca eram drogata. Deja in baie a inteles totul. Acolo, nu a descoperit doar servetelele murdare de sange, ci si lingurita pe care am folosit-o pentru a incalzi drogul". Acesta este textul surpriza descoperit de elevii de clasa a XII-a care dau, in vara, Bacalaureatul la proba scrisa de Limba italiana (proba E/F).

Presedintele Comisiei Nationale de Bacalaureat, secretarul de stat Zvetlana Preoteasa, nu a stiut nimic despre existenta acestui subiect postat pe site-ul Ministerului Educatiei si a decis ca dupa o verificare prealabila, sa fie retras si inlocuit. Organizatiile nonguvernamentale au cerut autoritatilor demararea imediata a unei anchete in acest caz, conform Gardianul.

"Pentru fiecare varianta definitiva de subiecte pentru probele scrise de la Bacalaureat am pus sa semneze si sa-si dea acordul cate trei inspectori de specialitate. Sunt bulversata de ceea ce mi-ati semnalat, nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat acest lucru. este o scapare foarte grava", a declarat Zvetlana Preoteasa.

Examenele pe care elevii le sustin in ultimii ani nu mai au nicio relevanta pentru pregatirea lor. Viitorii liceeni par a fi din ce in ce mai slab pregatiti, in timp ce tinerii care dau Bac-ul se plang de subiecte. Unde va ajunge invatamantul romanesc si numeroasele lui reforme?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#heroina, #bacalaureat, #admitere, #teza unica, #examene , #Bucuresti