Ziare.com

In Arges si Valcea, infractiunile silvice ameninta echilibrul ecologic

Miercuri, 06 Decembrie 2006, ora 16:30

   

In Arges si Valcea, infractiunile silvice ameninta echilibrul ecologic
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca in ultimii ani defrisarile ilegale au luat o amploare fara precedent, iar metaforicul aaur verdea risca sa devina doar o amintire.

Incredibil este si faptul ca jaful cu material lemons continua in pofida faptului ca aproape zilnic politistii, jandarmii si angajatii ocoalelor silvice raporteaza noi cazuri, fac cercetari, dau amenzi si intocmesc dosare.

Cert este ca taierile ilegale si furturile masive de arbori amenita echilibrul ecologic, asa cum se intampla astazi in nordul judetului Arges, in tinutul Muscelului-zona muntoasa care face legatura dintre Transilvania si Tara Romaneasca unde, in prezent, ni se infatiseaza o imagine de cosmar: versanti intregi de munte de pe care padurea a fost abarbieritaa fara mila, pana la ultimul copac. Similar, in judetul Valcea, desi infractiunile silvice se produc pe areale mai mici insa, au frecventa mare, fapt care poate genera efecte similare celor din judetul invecinat."Taierile ilegale de padure sunt foarte rarea"Dupa anul 1989, in judetul Arges, presa locala a sesizat in repetate randuri faptul ca taierile ilegale de arbori tind sa reduca drastic suprafetele de padure din zona, totul, pe fondul existentei unei legislatii permisive, exploatata din plin de afaceristii de pretutindeni dar si de unii localnici amatori inavutire peste noapte. Treptat, tot mai multi proprietari de paduri, samsari si "investitori" au descoperit o modalitate facila de castig prin taierea fara discernamant a mari suprafete de padure.

In ultimii ani, desi autoritatile par sa constientizeze efectele dezastruase ale fenomenului, masurile aplicate sunt insuficiente si ineficiente, atat timp cat majoritatea cazurilor de infractiuni silvice cercetate se refera la rromi prinsi la furat de lemne cu atelaje, in timp ce transporturile ilegale cu ajutorul camioanelor de mare tonaj par sa existe doar in mintea localnicilor care le-au reclamat oamenilor legii.

Cert este ca pentru o serie de persoane sus-puse, amenzile pentru infractiuni silvice au fost modice sau chiar deloc, asa cum este, spre exemplu, cazul primarului comunei Rucar, Dumitru Ghica, nesanctionat de nimeni dupa ce a taiat ilegal zeci de brazi, aspect sesizat pe larg si de mass-media locala.

O situatie extrem de grava o intalnim in nordul judetului Arges, in tinutul Muscelului, in zona muntoasa care face legatura dintre Transilvania si Tara Romaneasca, la doar cativa kilometri de la soseaua nationala care leaga orasul Campulungul de Brasov. Aici, in prezent, se pot vedea versanti intregi de munte de pe care padurea a fost rasa fara mila, pana la ultimul copac sau urme de arbori nemarcati si taiati. (Imaginea alaturata este relevanta).

Cu cat distanta fata de zonele locuite creste, cu atat ororile silvice sunt mai numeroase. Astfel, la aproximativ zece kilometri de localitatea Satic (comuna Rucar), departe de ultima asezare umana, un localnic ne-a declarat ca, in ultimii ani, de pe masivele muntoase ale Pietrei Craiului au pierdut zeci de mii de hectare de padure de conifere.

Pe de alta parte, la Ocolul Silvic din Rucar, unul dintre angajati (a refuzat sa-si decline numele si functia) ne-a asigurat ca "taierile ilegale de padure sunt foarte rare" in zona. Siderati de afirmatie, am purces la o ascensiune pe unul dintre versanti, la aproape 2000 de metri altitudine.

Aici, am putut vedea cu totul altceva: o imagine de cosmar, paduri intregi defrisate cu drujbele de pe majoritatea versantilor.La Valcea, dosare pregatite pentru ParchetIn context, politistii de la Serviciul de Ordine Publica Valcea, impreuna cu gardieni si specialisti de la Inspectoratul Silvic au organizat in ultimele saptamani cateva actiuni de amploare pentru verificarea modului in care se respecta normele de exploatare a lemnului in unele localitati din judet cunoscute pentru numarul mare al tairilor ilegale de copaci.

La ultima actiune de acest fel, organizata in urma cu catava zile, in zona localitatilor Brezoi si Voineasa- punctul cunoscut sub numele de aValea Mesteacanuluia, au fost surprinse trei persoane, in flagrant, care tocmai se pregateau sa prelucreze mai multi copaci pe care anterior i-au taiat fara a avea niciun fel de documente legale. "Catalin E., Adrian M. si Marcel D., din Brezoi - Valcea au fost observati de jandarmi in timp ce sectionau mai multi arbori doborati ilegal.

Din declaratiile acestora rezulta faptul ca unul dintre ei (Catalin E.) i-a rugat pe ceilalti doi sa-l ajute la taierea si sectionarea cantitatii de 4,552 de metri cubi de lemn dintr-o padure privata, pe care urmau sa ii transporte la domiciliul sau. Arborii nu aveau inscriptionata marca silvica pentru taiere. Impotriva lui Catalin E. au fost intocmite actele premergatoare, sub aspectul savarsirii infractiunii de taiere ilegala de arbori, conform Legii 26/1996 (Codul Silvic). Dosarul va fi inaintat impreuna cu fotografiile judiciare la Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea." a ne-a precizat colonelul Ion Idu, seful Jandarmeriei Valcea.

Ion Mares
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor