In cautarea unui WC public in Bucuresti: fara sanse, fara nas

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:00
7133 citiri
In cautarea unui WC public in Bucuresti: fara sanse, fara nas
Foto: Arhiva

Ce se intampla daca va apuca o dorinta nestapanita de a va satisface nevoile fiziologice si nu sunteti acasa, ci hai-hui prin Bucuresti?

Aveti mai multe variante posibile: dati fuga acasa, unde sunteti in siguranta si obisnuit cu baia proprie, sau scotociti in telefon dupa numarul unui prieten a carui locuinta sau loc de munca se afla prin apropiere, va refugiati intr-o cafenea, restaurant sau alt local de alimentatie publica si sperati ca nu se prinde nimeni ca nu sunteti client, sau cautati un McDonald's, cumparati ceva ieftin si apelati la codul de intrare in toaleta, scris pe bon.

Ar mai fi varianta de urgenta: sa intrati intr-o scoala sau universitate si sa spuneti celui de la poarta ca sunteti ori student, ori parinte de student sau elev si sa rezolvati problema.

O alta posibilitate, mai riscanta, ce-i drept, pentru simtul olfactiv, ar fi cautarea unei toalete publice. Sa nu exageram, toalete publice inca exista. Numai ca... ori sunt inchise, ori nu vrei sa intri fara masca de gaze si, spre deosebire de suratele lor din tari straine, nu isi merita numele de toaleta publica.

Exista si toaletele ecologice din parcuri, puse din loc in loc. Cele recomandate sunt cele de pe aleile mai putin umblate, altfel pe cele din zone mai traficate le simti de la o posta.

Numite initial toaletele "inteligente", adica cele dotate cu apa, sapun si sisteme automate de spalare si deschidere a usilor, acestea sunt prea rare si ocazional gasesti pe ele un afis "nu functioneaza" sau "n-are apa".

Dupa anul 1990, toaletele publice au fost date in administrare/exploatare catre diverse administratii/institutii: Administratiile Domeniului Public ale sectoarelor, Administratia Strazilor, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, Administratia Pietelor.

In iunie 2012, Primaria Capitalei a semnat un contract cu prestatorul S.C. COMEX ROM S.R.L. avand ca obiect prestarea serviciilor de inchiriere, amplasare si intretinere a toaletelor ecologice in Bucuresti.

"Au fost amplasate 600 de toalete ecologice mobile cu caracter permanent, 200 de toalete ecologice mobile cu caracter temporar, 30 toalete ecologice mobile pentru persoane cu dizabilitati fizice si 34 toalete automate racordabile la sistemul de canalizare si electricitate", a declarat, pentru Ziare.com, Magda Iuga, director al Directiei Utilitati din cadrul Primariei Capitalei.

Anul acesta, primaria a mai demarat procedura de achizitie prin licitatie publica deschisa pentru un acord-cadru de patru ani, care presupune amplasarea a inca 60 de toalete ecologice mobile si alte 20 pentru persoane cu dizabilitati. "Procedura este in curs de finalizare", ne-a spus reprezentanta Primariei Capitalei.

In anul 2011 s-a realizat Studiul de fezabilitate pentru proiectul "Constructia de toalete publice subterane in puncte cu trafic pietonal intens din Municipiul Bucuresti". Conform acestui studiu, au fost identificate 12 locatii care necesita constructia de toalete publice subterane.

"Aceasta investitie se va putea realiza in viitor in functie de alocarea bugetara si de posibilitatea atragerii unor fonduri la bugetul local", spune Magda Iuga.

Bucurestiul este unul dintre putinele orase europene care nu are toalete publice la metrou. Ce-i drept, nici statiile vechi ale metroului din Paris nu au locuri special amenajate pentru aceasta activitate naturala si posibil stringenta.

Reprezentantii Metrorex au precizat pentru Ziare.com ca "in statiile de metrou date in exploatare pana in 1990 au fost construite toalete pentru publicul calator in statiile Piata Victoriei 2 si Piata Unirii 1. De ce atat de putine? "Gura lumii" spune ca Ceausescu n-a vrut toalete publice in statiile de metrou, ca sa nu dea ocazia unor "adunari ad-hoc".

Oficial, insa, reprezentantii Metrorex spun numai ca "problema toaletelor nu a fost luata in calcul initial, la proiectarea metroului. Este o problema de ordin constructiv pentru care se cauta in continuare solutii. Noile statii de metrou sunt proiectate - toate - cu grupuri sanitare".

Cum e in alte tari? Pai sa spunem numai ca Australia are o harta online a toaletelor publice, initiata de Guvern, in Marea Britanie poti cauta o toaleta publica pe Internet, cu ajutorul unei pagini speciale, iar in Shanghai sunt peste 5.000 de toalete publice... la 22 de milioane de oameni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#toalete publice Bucuresti, #WC Bucuresti, #toalete ecologice Bucuresti , #Bucuresti