Inflatie de preoti in Romania

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 11:21
5055 citiri
Inflatie de preoti in Romania

In Romania exista 17.000 de preoti si 20.000 de angajati neclericali care au primit, in 2008, salarii in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Anul acesta, suma s-a dublat, iar an de an, 10.000 de studenti isi asteapta randul la o parohie. Cifra reprezinta de zece ori numarul absolventilor de teologie inregistrati in 1989, remarca Evenimentul Zilei.

Multi dintre absolventii care nu au har sa tina o parohie devin profesori de religie, altii intra pe piata muncii, practicand alte meserii. In ciuda declaratiei de delimitare a parintelui Constantin Stoica - "Biserica nu e obligata sa le ofere loc de munca la toti absolventii" - o cifra de scolarizare atat de mare in domeniul

teologic nu poate decat sa puna presiune pe biserica, pentru construirea a cat mai multe locase de cult, si sa genereze coruptie in sanul acesteia.

Pe de alta parte, BOR este cea care aproba, an de an, cifra de scolarizare la nivel de tara, conform unei legii din 1998. Aceasta prevede o dubla subordonare a facultatilor de teologie, fata de stat si fata de BOR, si ca fiecare universitate trebuie sa stabileasca de comun acord cu Patriarhia cifra de scolarizare la teologie.

Azi avem 30 de facultati de teologie (si peste 10.000 de studenti), 11 dintre ele fiind ortodoxe, dupa cum admite in raportul de activitate pe 2008 chiar Patriarhul Daniel. Conform Institutului National de Statistica, numarul studentilor teologi este azi mai mare de 4-5 ori fata de numarul studentilor de la filosofie, sau fata de cei de la stiinte politice.

#preoti Romania, #Institutul Teologic, #facutate de teologie, #studenti teologie , #Bucuresti