Jucariile, pe lista celor mai periculoase produse de pe piata

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 22:08
1023 citiri
Jucariile, pe lista celor mai periculoase produse de pe piata

Jucariile, aparatele electrice si autovehiculele au reprezentat peste 50% din totalul produselor considerate periculoase si raportate UE, in anul 2008, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind sistemul comunitar de alerta pentru produse nealimentare periculoase (RAPEX).

Jucariile au inregistrat aproape 500 de notificari, aparatele electrice aproximativ 170 si autovehiculele 160 de notificari. Produsele textile, inclusiv articolele de imbracaminte, fiecare cu 140 de notificari, au devenit, in 2008, a patra categorie de produse notificata cu cea mai mare frecventa prin intermediul RAPEX.

Potrivit raportului, peste 900 notificari cu privire la produse care prezentau un risc major trimise prin intermediul sistemului RAPEX in 2008 s-au referit la produse fabricate in China. Numarul de produse de origine chineza notificate a crescut de la 52% in 2007, la 59% in 2008.

Comisarul pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat ca "acest raport transmite mesajul foarte clar ca nu exista loc de complezenta atunci cand este vorba despre siguranta".

Meglena Kuneva a adaugat ca "in perioade de criza economica, atunci cand pretul devine un factor foarte important in felul in care consumatorii isi repartizeaza cheltuielile, trebuie sa se intensifice eforturile de a mentine vigilenta la un nivel deosebit de ridicat".

Numarul total de notificari transmise prin intermediul sistemului RAPEX a crescut treptat din 2004. In anul 2008, numarul de notificari a crescut de patru ori, de la 468 in 2004, la 1.866, in 2008.

Toate tarile UE au participat la sistemul RAPEX prin detectarea si notificarea de noi produse periculoase. Tarile care au trimis cele mai multe notificari au fost Germania (205 notificari), Spania (163 de notificari), Slovacia (140 de notificari), Grecia (132 de notificari) si Ungaria (129 de notificari).

Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 50% din toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#produse periculoase, #jucarii periculoase, #siguranta copiilor , #Bucuresti