Jurnal de calatorie urbana: Cu ce se mai face bisnita in Bucuresti (microreportaj)

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:37
6189 citiri
Jurnal de calatorie urbana: Cu ce se mai face bisnita in Bucuresti (microreportaj)
Foto: madalindurca.ro

Bucurestiul, metropola demolata, apoi atat de largita incat sa ne incapa pe toti, urbea hulita pe la colturi de moftangii ori uneori laudata de noi, provincialii "adoptati", pare de multe ori un oras fara nicio noima.

Nici nou, nici vechi, uneori frumos, alte dati inestetic, doldora de cersetori agresivi sau de persoane boeme, Capitala are, fara doar si poate, un ritm propriu, caruia abia ii poti face fata.

Si tot aici poti sa cumperi orice, direct de pe strada. Ori, in unele cazuri, din mijlocul de transport. Bisnitarii care au impanzit Bucurestiul iti vand tricouri, sosete flausate, chiloti, brose, elastice de par, parfumuri ori ceasuri care se pretind a fi originale, geci de piele, telefoane, camere foto, brichete, plasturi, polonice sau nelipsitele flori.

Jurnal de calatorie urbana: De ce iubesc Bucurestiul (microreportaj)

In Gara de Nord si in Obor e raiul comerciantilor de telefoane mobile ori de parfumuri. De obicei, vanzatorii de tehnologie sunt barbati si n-au mai mult de 30-35 de ani. Te abordeaza cu un "pssst" si, la inceput, crezi ca ai de-a face cu vreun ... exibitionist.

Isi desfac haina cu o dexteritate a la David Copperfield si, dupa o miscare a mainii, apare si telefonul mobil care se vinde la super-oferta: sub jumatate fata de pretul din magazine. Ba stiu cazuri in care cineva a cumparat telefon si acasa s-a trezit ca avea, in husa, un sapun. Altcineva si-a cumparat in piata, la Obor, propriul celular.

Si, cum se stie, romanii-s neam credincios, pe piata bisnitarilor au napustit si vanzatorii de obiecte religioase. Abia te asezi bine pe scaun in tramvai, ca te trezesti in brate c-o icoana trasa in plastic si un biletel pe care scrie ca vanzatorul e surd, mut, sarac si infometat si ar fi recunoscator daca i-ai cumpara icoana cu vreo doi lei.

Batrani de inchiriat la jumatate de...bilet - Reportaj Ziare.com

Tot in mijloacele de transport isi duc traiul si comerciantii care poarta dupa ei cutiile in care-si expun marfa: servetele parfumate, umede ori uscate, de masa ori nazale, plasturi, pixuri, brichete, razatoare. Sacosa de rafie pe care-o cara in spate reprezinta un soi de depozit. Si in cazul acestor vanzatori, provenienta marfii ramane un secret.

La Unirii, pe de alta parte, n-ai nicio sansa sa iesi nesifonat din multimea de speculanti care a flancat zona. Femeile, trecute de a doua tinerete, urla cat le tin plamanii, poate gasesc vreun musteriu interesat de "bratarici, batistute" ori de sosete flausate, "patru-cinci perechi la 10 lei". De la accesorii din plastic colorate, pana la chiloti, pe toate le gasesti in talciocul ad-hoc de la Unirii.

Cum arata Bucurestiul la 552 de ani - Reportaj foto Ziare.com

La semafoare, comerciantii de Bucuresti vand genti, binocluri ori flori la zece lei firul. Ba asta-vara, un pustan tuciuriu si descult imbina soferii care aveau drum pe la Herestrau sa cumpere ochelari de sudura.

Si intrarile in piete sunt flancate de negustori. Vand cam tot ce vand si pietarii, plus prosoape de bucatarie, polonice ori carti de colorat. Cantitatea este limitata si, in functie de ora, produsele sunt valabile in combinatii de 2 la pret de 1 sau 3 la pret de 2.

Jurnal de calatorie urbana: Arta in salasul prostitutiei murdare (microreportaj)

Si, bineinteles, Bucurestiul e plin si de locuri in care femeile-si striga pretul la colt de strada. Matasari, de exemplu, o straduta din sectorul 2 al Capitalei, este renumita pentru c-ar fi tatonata de practicantele celei mai vechi meserii din lume.

Acesta e doar un crampei din haosul ce caracterizeaza viata de zi cu zi a bucuresteanului de rand. Ziare.com isi propune sa va prezinte in fiecare luni cate un fragment de experienta urbana si asteptam si povestirile voastre.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#binista Bucuesti telefoane plasturi, #microreportaj bisnintari Bucuresti, #Obor Gara telefoane bisnita , #Bucuresti