Korodi: Accesul masinilor mari in Bucuresti ar trebui limitat

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 13:10
1573 citiri
Korodi: Accesul masinilor mari in Bucuresti ar trebui limitat

Accesul masinilor mari, cu motoare puternice, ar trebui limitat in Capitala, iar bucurestenii ar putea parcurge cu bicicleta distante scurte sau medii, pentru limitarea poluarii orasului, a declarat, joi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

"Daca nu vom avea in vedere un plan de eco-urbanizare, in cativa ani Bucurestiul ar putea deveni un oras negestionabil, cu artere blocate si un aer greu de respirat. In prezent, circa 70% din poluarea Capitalei e cauzata de traficul auto", a mai spus ministrul Mediului.

Seful Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) considera ca ar trebui clar delimitate zonele industriale de cele comerciale, rezidentiale si de recreere, astfel incat populatia sa aiba dreptul la un aer curat.

"Mi se pare de bun simt sa extindem si sa ecologizam centura verde a Capitalei, pentru ca intr-un oras european ar trebui sa existe circa 26 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor, iar zonele verzi ar trebui sa fie respectate si de companii si de municipalitati", a adaugat Korodi.

Ministrul a amintit reprezentantilor municipalitatii ca ar putea primi bani din Fondul de Mediu atat pentru realizarea de piste pentru biciclisti, pe care acestia sa se poata deplasa in siguranta, cat si pentru reabilitarea lacurilor din Bucuresti si din zona adiacenta.

In plus, Korodi este de parere ca reducerea poluarii ar trebui facuta inclusiv prin eficientizarea transportului in comun, astfel incat soferii sa fie tentati sa renunte la masinile personale, si prin delimitarea liniilor de tramvai de zonele circulate de masini si de pietoni.

"Ar putea sa ne preocupam si de construirea unor cladiri ecologice (greenbuildings), de folosirea iluminatului ecologic, inclusiv pentru semaforizare, de realizarea unor eco-piete - cu iluminat ecologic, ministatie de epurare, incalzire cu energie solara, etichetare ecologica -, precum si de gestiunea deseurilor, prin colectare selectiva, gropi ecologice si chiar cogenerare", a completat Korodi.

Totodata, pentru a reduce poluarea fonica, ministrul mediului este de parere ca ar putea fi instalati pereti naturali sau din constructii care sa absoarba zgomotele.

"Este important sa cream dupa reguli durabile, pentru ca generatiile viitoare sa poata trai intr-un ambient sanatos si armonios", a mai spus Korodi.

Citeste si:
Adolescentă de 15 ani, în stare gravă după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Bucureşti
Adolescentă de 15 ani, în stare gravă după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Bucureşti
O adolescentă de 15 ani a ajuns, luni, în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul al patrulea al unui bloc din Bucureşti, luni, 16 mai. Împrejurările în care s-a produs...
Un tânăr care a reușit să vadă colecția de mașini a lui Ion Țiriac, la Noaptea Muzeelor: „Îmi vine să plâng. E cel mai frumos muzeu în care puteam să intru în seara asta”
Un tânăr care a reușit să vadă colecția de mașini a lui Ion Țiriac, la Noaptea Muzeelor: „Îmi vine să plâng. E cel mai frumos muzeu în care puteam să intru în seara asta”
Mii de oameni din toată țara au participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Noaptea Muzeelor, eveniment ajuns la ediția a 18-a. Printre expozițiile deschise publicului la Noaptea...