La prejudicii mai mici de 100 de euro, fermierii nu vor returna subventiile pe ferma

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 19:18
810 citiri
La prejudicii mai mici de 100 de euro, fermierii nu vor returna subventiile pe ferma

In cazul in care cauzeaza un prejudiciu mai mic de 100 de euro, fermierii din statele membre ale Uniunii Europene nu trebuie sa returneze subventiile acordate pe ferme, arata o decizie aprobata in cadrul consiliului ministrilor agricultori, potrivit NewsIn.

"La inceputul acestei saptamani, in cadrul consiliului ministrilor agriculturii, s-a luat decizia sa se extinda limita sumei minime pentru care nu se cere returnarea fondurilor, de la 50 la 100 de euro. Astfel, daca exista erori ale fermierilor care cauzeaza un prejudiciu mai mic de 100 de euro, acestia nu vor fi obligati sa returneze banii primiti", a explicat joi ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos.

O alta masura adoptata la inceputul saptamanii se refera la eliminarea obligativitatii fermierilor de a dovedi ca poseda de cel putin 10 luni exploatatia pentru care solicita subventia.

Astfel, cele doua masuri sunt valabile pentru statele membre ale UE care aplica Schema Unica de Plata (SPS) adica plata pe ferma. Romania a ales, in 2005, sa aplice Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS).

Romania si-a exprimat intenta de a mentine sistemul de plati la hectar pana cel putin in 2013 precum si a masurilor de interventie pe piata in perioada urmatoare, a mai declarat joi ministrul agriculturii.

La inceputul lunii ianuarie, ministrul agriculturii si dezvoltarii durabile a declarat ca plata directa la hectar ar trebui sa se acorde inainte de campania agricola de primavara, pentru ca fermierii sa utilizeze subventia pentru infiintarea culturilor, insa acordarea banilor se poate face doar dupa finalizarea controlului in teren.

Potrivit ministrului agriculturii, obiectivul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este ca finalizarea controlului datelor declarate de fermieri sa se petreaca pana la sfarsitul lunii ianuarie. Dupa aceasta etapa, trebuie calculata suprafata eligibila, respectiv valoarea subventiei pentru un hectar. Estimativ platile ar putea sa se realizeze incepand cu luna februarie, urmand ca banii sa se acorde treptat, in cateva luni.

Pentru plati directe la hectar, Romania a negociat o suprafata de referinta de 8,7 milioane de hectare, insa solicitarile fermierilor au fost mai mari cu aproximativ un milion de hectare. Suma aferenta anului 2007 pe care Romania o primeste pentru suprafata de referinta este de 440 de milioane de euro.

Comisia Europeana a informat, in luna decembrie, ca a hotarat sa nu aplice mecanismul de salvgardare in cazul Romaniei, ca urmare a progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in gestionarea fondurilor europene.

Totusi, Comisia dispune de posibilitatea de a recurge in orice moment la mecanismul de salvgardare, daca se constata prezenta unor deficiente grave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#fermier, #subventie, #returnare , #Bucuresti