Lipscani - centrul istoric al Capitalei

Miercuri, 10 Mai 2006, ora 15:45
7955 citiri
Lipscani - centrul istoric al Capitalei

Lipscani. O zona care a fost o data inima Bucurestiului. O zona in care, cu timpul, a devenit gazda negotului bucurestean.

Meseriile vechi, meserii de mult uitate, au fost inlocuite de comerciantii ambulanti care se regasesc azi pe strazile

Lipscanului. Chiosculetele si buticurile au luat locul pravaliilor si atelierelor care dadeau izul zonei Lipscanului.

Strada Lipscani a preluat numele de la negutatorii romani, greci, bulgari, sarbi, evrei, armeni care desfaceau in pravaliile lor marfa adusa din vestitul iarmaroc din Lipsca (Leipzig). Principala marfa pe care o comercializau negustorii de pe strada Lipscani era lipscania (panzeturi, stofe, postavuri): postavuri din Flandra, matasuri de Lyon, flanele de Viena, muselina din Anglia etc.

Ceea ce odata reprezenta punctul de atractie al Bucurestiului, astazi, centrul istoric al capitalei a devenit o insiruire de stradute murdare, "revendicate" de fel de fel de comercianti care cauta sa scoata un ban din orice fel de activitate.

Lipscaniul a fost invadat abuziv si de oameni care traiesc in cladirile din apropriere. Coordonatorul proiectului de refacere a zonei pilot a centrului istoric, arhitectul Catalin Cazacu, a declarat pentru Ziare.com ca multe dintre familiile care traiesc ilegal in spatiile primariei au fost evacuate. "Au fost evacuate peste 40 de familii. Mai sunt insa persoane care s-au intors insa acestia vor fi si evacuati intr-o maniera civilizata. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu se mai poate sta acolo", ne-a spus Catalin Cazacu.

Cateva companii romanesti si internationale au cumparat caietele de sarcini pentru lucrarile de infrastructura, termenul limita de depunere a ofertelor fiind 15 mai. Conform celor spuse de architect, va urma o perioada de 3-4 saptamani de analiza a ofertelor dupa care se va desemna castigatorul licitatiei.

"Urmeaza o perioada de sapte zile de negociere a contractului, apoi o perioada de aproximativ trei saptamani de pregatire a santierului si intocmirea detaliilor de executie. Cu o aritmetica simpla, la sfarsitul lunii iunie vor incepe lucrarile de infrastructura la zona pilot, care vor dura intre 16-18 luni", a explicat el.

In legatura cu comerciantii care activeaza in aceasta locatie, Catalin Cazacu a mai declarat pentru Ziare.com ca "sunt foarte multi comercianti care nu au de-a face cu domeniul sau cu utilitatea pe care un comert ar trebui sa o aiba intr-o astfel de zona." El este de acord ca "un anumit gen de comert sa fie inlaturat, cum ar fi cel cu materialele de constructii...".

Pe de alta parte, comerciantii sunt nemultumiti de situatia in care se afla. Ei sustin ca din cauza saraciei, nu pot renunta la micile afaceri. " Multi dintre oameni acolo s-au stiut, acolo au trait si dezvolta o activitate din care trebuie sa traiasca", a mai spus Cazacu.

Potrivit unor rezultate culese de Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric, 84% din afacerile din zona merg rau sau foarte prost, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste viitorul, doar 20% din cei ce au completat chestionarele cred ca zona va arata mai bine in urmatorii 5 ani. Marea majoritate, 80% spune ca zona va arata la fel sau chiar mai rau.

Aglomeratia si mizeria nu sunt singurele lucuri neplacute. Cladirile vechi care stau sa cada ameninta din ce in ce mai mult siguranta locatarilor si a trecatorilor din zona. "Nepasarea autoritatilor a dus la o distrugere avansata a cladirilor , care au fost intretinute total necorespunzator sau nu au fost intretinute deloc." a afirmat pentru Ziare.com, Victor Iancu,

presedinte AICI. Potrivit acestuia, "procesul de refacere totala a centrului istoric, daca va reusi sa reuneasca eforturile consolidate ale autoritatilor, investitorilor si proprietarilor , va dura minim sapte-opt ani." El considera ca refacerea cladirilor vechi ar reprezenta un atu impoortant al zonei si al afacerilor.

Parerile in ceea ce priveste siguranta, sunt impartite. Daca autoritatile considera ca cetatenii sunt in siguranta pe Lipscani, reprezentantii AICI sustin ca " o plimbare pe timpul noptii prin Centrul Istoric este o adevarata aventura."

"Numarul spargerilor a crescut mult (chiar firma mea a fost jefuita in februarie). Este simplu: nu exista lumina,nu exista masini , nu exista pietoni , asa ca infractorii isi pot vedea linistiti de treaba.", ne-a spus Victor Iancu.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...