Lucrarile din Centrul Istoric al Capitalei ar putea fi blocate in urmatorii patru ani

Marti, 02 Martie 2010, ora 17:49
1229 citiri
Lucrarile din Centrul Istoric al Capitalei ar putea fi blocate in urmatorii patru ani
Foto: vladut.net

Lucrarile de reabilitare din Centrul Istoric al Capitalei ar putea fi blocate in urmatorii patru ani, pentru ca Primaria Municipiului Bucuresti se afla din nou in proces de reziliere a contractului, care ar putea dura pana in 2013, a declarat viceprimarul Mircea Raicu.

Potrivit viceprimarului, procesul de reziliere a contractului cu firma Sedesa ar insemna blocarea lucrarilor.

Raicu mai spune ca insusi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, recunoaste ca s-au facut 60% din lucrari in Centrul Istoric si ca in zona sunt investitori dispusi sa schimbe aspectul zonei, ceea ce inseamna ca lucrurile "au inceput sa se miste".

Pe de alta parte, Mircea Raicu spune ca, practic, in ultimii doi ani nu s-a mai lucrat in zona din cauza lui Oprescu, care ar fi blocat constant lucrarile, inexplicabil, prin amenintari la adresa firmei responsabile de reabilitare si prin rezilieri de contracte.

Reabilitarea Centrului Istoric al Bucurestilor a fost gandita si promovata de municipalitate ca parte a unui proiect de ansamblu, in trei faze, zona pilot A fiind incadrata de Calea Victoriei, Bulevardul I. C. Bratianu, Bulevardul Splaiul Independentei si strada Lipscani. In prezent, dintre cele 14 strazi ale Zonei Pilot, au fost finalizate lucrari pe mai mult de 60% din suprafete, plus reabilitarile de retele.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat in noiembrie 2003, cand a fost semnat acordul de imprumut intre Primaria Capitalei si BERD pentru un Program multisector, care avea trei componente.

Proiectul a fost lansat in dezbatere publica in mai 2006, iar contractul de proiectare si executie a fost adjudecat prin licitatie publica internationala firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania.

Contractul a fost semnat la data de 7 septembrie 2006 si a avut o valoare de 24,75 milioane euro si o durata initiala de executie 18 luni. Contractul a fost finantat dupa cum urmeaza: BERD - 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei - 1.8 milioane euro, restul sumei fiind asigurat de primarie. In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane euro.

In data de 24 noiembrie 2008, lucrarile au fost sistate de antreprenorul spaniol, din pricina unor neintelegeri aparute cu primaria si a modalitatatilor de plata. La randul lor, edilii au reclamat proiecte si lucrari de o calitate sub standardul impus, slaba organizare si lipsa personalului calificat.

S-a incercat reluarea lucrarilor in august 2009, incercare esuata insa, iar in octombrie 2009, dupa indelungi negocieri, primaria a emis notificarea de reziliere a contractulului cu Sedesa Obras y Servicios S.A.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lucrari Centru Istoric Bucuresti , #Bucuresti