Majorarea salariilor bugetarilor ar costa 500 de euro pe fiecare roman

Duminica, 19 Octombrie 2008, ora 07:35
2447 citiri
Majorarea salariilor bugetarilor ar costa 500 de euro pe fiecare roman

Cresterea salariilor celor 1,3 milioane de bugetari ai Romaniei sau inconstienta la sfarsit de mandat ar costa statul roman 10 miliarde de euro, (n.r. - adica circa 500 de euro din buzunarul fiecarui roman), a avertizat ministrul muncii, Mariana Campeanu.

"Practic, de la inceputul anului si pana in prezent, angajatilor de la stat le-au crescut salariile cu 24%. Stiu ca, o data la patru ani, in ajun de alegeri, exista acest tip de presiuni sociale dublate de promisiuni electorale.

De multe ori, a fost posibila o asemenea crestere a veniturilor. Dar o majorare de asemenea amploare a salariilor, in actualul context economic mondial, ar fi pentru Romania o adevarata inconstienta", a declarat ministrul Muncii pentru Evenimentul zilei.

Pe langa profesori, tot mai multi bugetari ameninta cu greva pentru marirea lefurilor, insa, dupa ce le-au dat apa la moara, guvernantii spun ca asta ar fi o inconstienta.

Medicii stagiari au obtinut, vineri, din partea ministrului Eugen Nicolaescu promisiuni legate de marirea salariilor. Rezidentii au cerut sporuri in functie de gradul de periculozitate si de specialitatea chirurgicala, precum si majorarea salariilor de la 700 la 1.800 de lei.

Nici clericii Bisericii Ortodoxe nu se lasa mai prejos si au cerut ca veniturile sa le fie aliniate la cele ale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.

In acest moment, statul contribuie cu doar 50% la salariul unui preot, restul fiind contributia din fondurile parohiei. De la stat, un cleric primeste un ajutor de 733 de lei lunar.

Functionarii publici si personalul tehnic din sistemul sanitar sunt inca doua categorii de bugetari care au emis deja revendicari de natura salariala.

Sindromul majorarii salariilor s-a transferat si la angajatii din mediul privat, salariatii fabricii Nokia din Cluj au solicitat si ei o crestere a lefurilor cu 50%.

Afiliat la CNSLR-Fratia, Sindicatul Liber Nokia Romania mai solicita un spor de fidelitate de 1% pentru fiecare an de munca in companie, alaturi de un bonus de 10% pentru munca grea. Negocierile vor incepe luni, angajatii sperand ca modificarile sa fie aplicate de la 1 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#salarii, #majorari, #euro, #Romania, #bugetari, #clerici, #stagiari, #privat , #Bucuresti