Mamele trebuie sa depuna cererile pentru indemnizatii pana in iunie

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 16:56
3588 citiri
Mamele trebuie sa depuna cererile pentru indemnizatii pana in iunie
Foto: Medicineworld

Mamele trebuie sa depuna pana pe 30 iunie cererile pentru indemnizatiile de crestere a copilului, insotite de actele doveditoare privind veniturile realizate.

Nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copiului este de 600 de lei iar nivelul maxim se stabileste la 4.000 de lei.

Indemnizatia pentru cresterea copilului se va calcula prin aplicarea procentului de 85%, insa daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei se va acorda suma de 600 lei, iar daca din calcul rezulta o suma mai mare de 4.000 lei se va acorda suma de 4.000 lei.

Pe langa persoanele care nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2009, beneficiaza de indemnizatia in cuantum de 85% si persoanele aflate in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului si cele aflate in plata indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil in situatia in care acesta a fost nascut pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 2 ani.

Mai beneficiaza de indemnizatie persoanele aflate in plata stimulentului lunar, cele aflate in concediu de maternitate si in plata indemnizatiei aferente, sau persoanele care ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului sau de stimulentul lunar si nu au solicitat acest drept.

De indemnizatie beneficiaza si persoanele ale caror cereri privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu au fost solutionate pana la data de 31 decembrie 2008 inclusiv.

In cazul in care indemnizatia pentru cresterea copilului se solicita pentru prima data, este necesar sa fie completata o cerere tip care poate fi descarcata de pe site-ul Ministerului Muncii.

Daca o persoana este in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, acestea trebuie sa depuna la agentia pentru prestatii sociale in a carei raza teritoriala au domiciliul o cerere scrisa care sa contina: numele si prenumele, codul numeric personal, adresa, atat a persoanei beneficiare, cat si a copilului pentru care se primeste indemnizatia, insotita de documentele doveditoare privind veniturile realizate.

Daca o persoana este in plata stimulentului lunar si doreste sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatia aferenta, cererea se completeaza potrivit modelului tipizat aprobat prin normele metodologice insotita de documentele doveditoare privind veniturile realizate.

Documentele pot fi depuse la sediul agentiilor pentru prestatii sociale sau transmise prin posta cu confirmare de primire, pana la data de 30 iunie 2009.

Pentru plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se poate opta intre mandat postal la domiciliu sau cont personal ori de card deschis la o unitate bancara. Daca se opteaza pentru cont de card in cerere se bifeaza aceasta varianta de plata si se va atasa si copia dupa extrasul de cont de la deschiderea acestuia.

Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se realizeaza incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data si incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente.

Plata indemnizatiei se realizeaza incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#mama cereri indemnizatii , #Bucuresti