Marga: Pactul pentru invatamant este lipsit de coerenta

Joi, 28 Februarie 2008, ora 15:11
1892 citiri
Marga: Pactul pentru invatamant este lipsit de coerenta

Ideile promovate in recent lansatul "Pact pentru invatamant" sunt tratate propagandistic si nu ofera o concepere coerenta a invatamantului, a declarat, joi, rectorul Universitatii "Babet-Bolyai" (UBB) si fost ministru al Educatiei, Andrei Marga, informeaza Adevarul in pagina electronica.

"Punctele din recentul pact sunt de mult formulate (reforma curriculara, descentralizare, depolitizare, carta drepturilor, decalajul sat-oras). Se pot consulta documente.

Reinsailarea lor poate impresiona oamenii nepreveniti, fara a rezolva ceva. In fapt, dependentele si corelatiile adevarate ale educatiei din Romania de astazi sunt ocolite in pact sau raman tratate propagandistic; lipseste conceperea coerenta a invatamantului", a declarat rectorul UBB in cadrul unei conferinte de presa sustinuta azi.

Potrivit lui Andrei Marga, educatia din Romania sufera mai curand din cauza saraciei de idei, decat din cauza confruntarii acestora fiindca s-a facut deja un pact in iunie 2000, dupa negocierile dintre Ministerul Educatiei Nationale de atunci si autoritatile europene.

"In iunie 2000, dupa incheierea, de catre Ministerul Educatiei Nationale de atunci, a negocierilor de la Bruxelles, s-a facut un pact. Sunt documente in acest sens. De altfel, in 25 aprilie 2000, cum se poate vedea pe documente, opinia publica si fortele politice din tara au fost notificate asupra oportunitatii unui acord in privinta reformei educatiei", mai afirma rectorul UBB.

"La noi nu se reuseste depasirea imposturii, care sfarma credibilitatea proiectelor: cer performante persoane care nu le au, fac morala cei care o incalca, pretind reforme cei care li s-au opus. Se acuza declasarea educatiei din Romania in analizele internationale din 2007. Dupa 2001 abandonul scolar a crescut continuu. Dar cine a guvernat si a luat decizii in 2006, 2005, 2004?", a argumentat rectorul clujean.

"In situatia creata in Romania de astazi, avand in vedere urgentele, sunt adecvati doi pasi: a) ameliorarea proiectului legii invatamantului superior existent, pe directia autonomiei si raspunderii universitare; b) adoptarea cat mai devreme posibil a unei legi universitare compatibila european. Se iroseste prea mult timp la noi cu dezbaterea de initiative imature. Mai util ar fi sa se actioneze pe cai verificate", a adaugat Marga.

Citeste si:
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu (USR-PLUS) a fost revocat de premierul Florin Cîțu din fruntea Gărzii de Mediu luni, 20 septembrie. La doar două zile după, în timpul unui interviu, acesta a primit un...
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Cine conduce România? Cîțu? Aspirantul la șefia PNL se dă, ca Superman, omnipotent, dar nu e decât o etichetă falsă, din puzderia caracterizând viața politică a unei țări, vai,...
Sursa: Ziare.com