MCC: Homosexualii, defavorizati de agresivitatea bisericii din Romania

Sambata, 24 Mai 2008, ora 18:25
2619 citiri
MCC: Homosexualii, defavorizati de agresivitatea bisericii din Romania

Membrii minoritatilor sexuale din Romania nu pot incheia parteneriatele civile din cauza pozitiei agresive a bisericii fata de homosexualitate, afirma Diane Fisher, episcop si reprezentat al asociatiei religioase Metropolitan Community Churches (MCC) din Canada.

"Reprezentantii bisericii din Romania au o pozitie dura fata de sexualitate in general. In privinta homosexualitatii, au chiar o pozitie agresiva", a declarat reprezentantul MCC la dezbaterea "Religie si homosexualitate", desfasurata in cadrul evenimentului GayFest 2008.

Reprezentantii asociatiei Accept, organizatorul GayFest, spun ca, in ultimul an, nu au avut loc schimbari pozitive pentru aceasta categorie.

Una dintre probleme majore ale minoritatilor sexuale din Romania este ingradirea dreptului de a incheia parteneriate civile care sa ateste, legal, libertatea ca doua persoane de acelasi sex sa convietuiasca si sa aiba drepturi similare cuplurilor casatorite.

Rolf Solheim, reprezentant al miscarii umaniste din Norvegia, este de parere ca, pentru ca persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) sa poata fi integrate in societate si sa poata incheia parteneriate civile sau casatorii, este nevoie de "o voce bine definita", care sa le sustina si sa le reprezinte cu autoritate.

Reprezentantii Patriarhiei Romane se declara surprinsi de faptul ca o organizatie religioasa cum este MCC nu cunoaste "invatatura crestina", potrivit careia casatoria se incheie numai intre un barbat si o femeie.

"Nu numai Biserica Ortodoxa Romana, ci toate bisericile ortodoxe, Biserica Romano-Catolica si cele protestante se opun legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica.

La dezbaterea "Religie si homosexualitate", care a avut loc joi, in Bucuresti, nu a participant niciun reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane, desi invitatia lansata de organizatori a fost una publica.

In acest an, evenimentul GayFest, organizat pentru promovarea tolerantei si diversitatii, se va incheia sambata, cu un mars intitulat "Aceleasi drepturi!".

Marsul, programat in intervalul 17.00 - 19.00, va avea ca punctul de plecare intersectia Bd. Decebal - Str. Nerva Traian si se va desfasura pe traseul Bd. Decebal - Piata Unirii - Piata Constitutiei - Bd. Libertatii - parcul Izvor.

In 2007, marsul din cadrul GayFest s-a soldat cu incidente in urma carora cinci dintre cele peste o suta de persoane retinute de Politie s-au ales cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, iar alte 50 de persoane au fost amendate.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#drept, #homosexuali, #romani, #parteneriat civil, #ingradire, #biserica , #Bucuresti