Ziare.com

Medicii pensionari ar alege salariile in locul pensiilor

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 19:08

   

Medicii pensionari ar alege salariile in locul pensiilor
Majoritatea medicilor pensionati sustin ca nu ar renunta la activitatea din sistemul sanitar de stat, in cazul in care ordonanta privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public ii va obliga sa aleaga intre cele doua surse de venit.

"Doresc sa imi fac meseria pentru care m-am pregatit toata viata si am sa renunt la pensie, daca va fi nevoie. Mai ales ca in specialitatea mea, anestezie, deficitul de medici este ingrijorator. Nu cred ca exista medic care sa nu doreasca sa profeseze, atat timp cat poate sa faca acest lucru", a declarat dr. Serban Marinescu, directorul Spitalului de Urgenta "Elias" din Bucuresti.

Prof. dr. Constantin Popa, desi nu este afectat de noua lege fiind membru al Academiei Romane si avand dreptul de a profesa indiferent de varsta, considera ca majoritatea medicilor specialisti care au iesit la pensie vor continua sa lucreze in spitalele de stat.

"O sa fie chemati sa lucreze pentru ca nu au inlocuitori, si daca nu exista cadrul legal sa fie rasplatiti financiar intr-un mod acceptabil, va creste fenomenul platilor informale din sistemul sanitar", a precizat prof. dr. Popa.

O mare parte dintre medicii care au iesit la pensie au optat sa lucreze pentru sistemul privat de sanatate, insa multi dintre ei sunt si profesori consultanti la universitatile de medicina. In aceasta situatie se afla prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, pneumolog, care a declarat ca doreste sa isi pastreze postul de profesor consultant la UMF "Carol Davila".

"Profesorii consultanti sunt dascalii profesorilor tineri care vin din urma. Ei sunt specialistii cu experienta de care orice universitate are nevoie. Inceputul carierei unui medic este la 40 de ani, atunci se maturizeaza el si la 60 de ani este abia adult. Medicii ar trebui lasati sa profeseze atat timp cat au mintea limpede si pot sa faca lucrul asta", a explicat prof. dr. Constantin Popa.

Premierul Emil Boc a hotarat, miercuri, sa revizuiasca noua ordonanta si sa gaseasca solutii astfel incat medicii pensionati sa nu fie nevoiti sa aleaga intre pensie si salariul obtinut pentru munca in sistemul de stat, dupa ce ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a inaintat o propunere in acest sens.

"Ministrul i-a transmis premierului propunerea ca medicii pensionati sa poata lucra, in continuare, in spitalele si cabinetele de stat, iar premierul a fost de acord cu gasirea unei solutii in acest scop. Nu se cunosc insa, deocamdata, amanunte privind cadrul legislativ care va reglementa acest lucru. Vineri, in sedinta de guvern, vor fi puse la punct, probabil, aceste detalii", au spus reprezentantii Ministerului Sanatatii.

In sistemul sanitar din Romania lucreaza aproximativ 600 de medici pensionari, dintre care 500 in mediul urban, iar restul in rural, conform datelor Ministerului Sanatatii.

Potrivit ordonantei de guvern publicata luni in Monitorul Oficial, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala. Angajatii de la stat care cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa decida in 15 zile la care dintre cele doua venituri renunta.

Citeste mai multe despre medici pensionari salarii pensii aleaga
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1454 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

gerontocratie??

Chiar nu se mai poate scapa de acesti batrani? Chiar trebuie impuscati? Exista legi privind pensionarea, trebuie doar aplicate! Daca sunt atat de buni, de ce nu ii solicita nici o institutie privata (spital, universitate)?

 

BAI COMUNISTULE!!!!!!

Nu stii sa apreciezi oamenii!! Simirad vrea sa se intoarca la literatura pentru ca a spus ca nu merita efortul sa munceasca pentru 1800 lei, iar tu te apuci sa judeci medicii?

"Doresc sa imi fac meseria pentru care m-am pregatit toata viata si am sa renunt la pensie" ....si nu voi mai lua bani de la pacienti .....cam asa ar trebui sa fie NORMALITATEA

 

Auzi stii sa faci vreo injectie?

Faci o categorie socio-profesionala de rusine. Spui ca ai luat bani de la pacienti? AAAA!!! Tu esti paznicul care nu lasa rudele bolnavilor sa intre in spital. Mi-ama adus aminte! Tu nu ai vrut sa-mi dai bilet cand am vrut sa intru in spital!!!

fii atent in jur!!

Da narcis , dar pensionarii medici se intorc la munca majoritataea de sarntoci ce sunt cu marile spagi de la pacienti.Nu intra aici profeosrii plini si decanii si rectorii de la medicina). Placa ta e fumata si urlata de sugativele de la buget si nu sunt doctorii! spaga de frizer este pentru defaimarea doctorilor si pentru ca sa aiba milogii de romani lacomi si pomanagii gratuitate. Asigurari ca in toata UE , cinstite, decontari corecte doctori cu baza de salariu ca specialisti de 5000 euro ca si colegii care au plecat pe specialitati dificitare cu vechime de 2 ani!!( surse oficiale de la doctorii specialisti plecati si care vin in concedii de 3 ori pe an, ca avionul de linie ii costa acum putin. In curtea spitalelor nu vezi, Audi ultimul tip ,nici BMW, nici Mercedes ca in spatele la tonetele de la piata!! Fii atent! Si gandul rau si nedrept ,se pedepseste, pe bune si sanatatea unora merita sa fie dupa gandurile lor. Sa fii dupa gandul tau!

Eu am pus ghilimele,era doar un citat din articolul de mai sus si am complectat cum ar trebui sa fie normalitatea.Renunta la pensie,fireste incaseaza bani de la bolnavi.Cat costa anestezistul?Dar o operatie de apendicita?Cat dai la asistenta?Dar la infirmiera?
Mai are rost sa intreb de unde cumperi medicamente cand esti internat?

dincolo de aparente

daca cu adevarat acesti bosorogi sunt tinuti pe posturi doar din cauza ca nu sunt medici tineri in tara, vom vedea cit de curind cind vom vedea cite locuri se vor scoate la concurs. Daca Boc este "fair" IN SCURT TIMP AR TREBUI SCOASE LA CONCURS APROXIMATIV 600 posturi, din care 500 in orase!!!!!

 

numai de bine

Sigur doctorii tineri.dar ai nevoie de " batranii sa stea pe urma lor si sa apere bolnavii! teoria ca teoria dar practica te omoara!. Si va rugam, cand vi se defecteaza in casa scurgerea ,electrica sa chemati mecanicul si electricianul incepator si chiar zugravul. Cel ami bine incercati cu instalatia de apa si gaz.Sigur faceti diferenta!Fara 5 ani de experienta pe parafa personala si muncaa devarata nu poti discuta de tineri doctori.Oriunde in lume in spatele unui tanar doctor ai ierarhie de control al profesionistilor si cazuri graduale si tipuri de proceduri, ca sa iti faci tehnica si reflexe si abilitatea de a fi bun observator! Intrebarea este cate cazuri ai la activ.Cat ai lucrat. Deci aceast teorie a tinerilor doctori e ff buna ca trebuie sa inceapa si ei de undeva. Sa ai parte doar de tineri doctori intr-un serviciu dar nu la scris retete. Numai de bine !

lacomia

Adica "Medicii pensionari ar alege spagile in locul pensiilor".
Normal. O zi de spaga face cit o 1 luna de salariu!
Ce? Ar fi prosti?
Nu-i mai satura odata...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor