Mentalitatea, blestemul litoralului romanesc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Mai 2008, ora 07:16
4027 citiri
Mentalitatea, blestemul litoralului romanesc

De cateva zile una dintre televiziunile de stiri incearca sa afle daca oferta litoralului romanesc este preferabila pentru vara ce se apropie sau ar trebui ales litoralul bulgaresc. Este una dintre obsesiile recente, derivata din obsesia cea mare a rivalitatii cu bulgarii (inca o dovada cat de mici ne sunt standardele si ambitiile).

Se vede de la o posta ca raportul calitate-pret este net favorabil bulgarilor, ceea ce nu inseamna insa ca litoralul romanesc este falimentar. Dimpotriva, supravietuieste minunat cu investitii minimale si preturi exorbitante. Paradoxul acesta insa nu ar trebuie sa ne bucure deloc.

La o prima vedere, litoralul romanesc n-ar trebui sa aiba nicio sansa. Teoria spune ca o statiune este rentabila numai daca functioneaza cel putin 7 luni pe an. Sezonul estival in Romania, oricat de mult l-ar fi prelungit modificarile climatice din ultimii ani, nu are cum sa ajunga la o astfel de performanta.

In plus, Marea Neagra nu este foarte prietenoasa. Curentii se schimba rapid, astfel incat apa se poate raci sloi in numai cateva ore atunci cand vantul bate dinspre nord. Litoralul bulgaresc, in schimb, este protejat de capul Kaliakra asa ca apa este acolo intotdeauna mai calda.

Isi plang, apoi, de mila hotelierii romani invocand taxele si impozitele foarte mari din Romania si exemplele altor tari unde turismul beneficiaza de TVA diminuat.

Si se mai plang, bietii de ei, ca au preluat hoteluri demodate pe care oricat le-ar renova (ceea ce, desigur, nu se prea obosesc sa faca) tot nu le pot salta peste 3 stele pentru ca au camere prea mici pentru a obtine o clasificare mai inalta. Si-atunci care e solutia? Cea mai la-ndemana. Politica tunului - sa castigam in 3 luni cat altii in 7 si gata. Asta nu se poate insa decat prin combinatia intre preturi halucinante si cheltuieli minimale. Oare nu exista insa si alte solutii?

Conditii mizerabile, preturi mari

Avem un sezon estival scurt. Atunci, de ce nu s-ar orienta hotelierii catre un turism all seasons, valorificand potentialul balneologic, de exemplu, sau incercand sa extinda turismul de tip team building? Un asemenea tip de turism presupune insa investitii si inventivitate. Trebuie asigurate facilitati si posibilitati de distractie, cat timp distractia naturala- mare si soare- lipseste. Complicat! Mai usor cu tunul.

Avem hoteluri demodate, cu camere mici. Dar toti peretii in afara celor de rezistenta pot fi daramati si camerele astfel marite. Raman, desigur, mai putine. Trecand peste asta si presupunand ca toti peretii sunt de rezistenta, mari destinatii turistice europene sunt recunoscute pentru hotelurile cu camere mici, de exemplu Londra si Paris.

Dar in acele camere mici mobila nu e scrijelita si nici nu sta sa cada la orice atingere, toate lampile au becuri care, culmea, nu sunt arse, robinetele nu sunt smulse si functioneaza, geamurile de la baie pot fi deschise pentru ca nu sunt batute in cuie, asternuturile de pat sunt curate si fara gauri, mochetele sunt intregi, fara pete sau arsuri de tigara, nu lipsesc placi de gresie si faianta, WC-urile nu curg, iar chiuvetele nu sunt ciobite.

In plus, nici bunul gust nu e interzis ca in majoritatea hotelurilor romanesti. Si as putea continua pe inca 2 pagini. Oare dotarea jalnica a camerelor tot un insurmontabil viciu din constructie o fi? Sau un grav viciu de mentalitate?

De ce coscoveala o fi marca inregistrata pe litoralul romanesc, unde majoritatea hotelurilor sau restaurantelor sunt, in cel mai bun caz, spoite cu cateva zile inainte de inceputul sezonului? Iar de cand hotelierii au descoperit ca, in afara de alb si gri, exista culori, sa mi te tii! Coscoveala e baltata.

Cel mai greu de suportat sunt serviciile mizerabile. Angajatii de prin hoteluri, restaurante si magazine sunt in cel mai bun caz doar neprofesionisti. Asta daca nu sunt murdari, tafnosi sau chiar nerusinati. Despre detalii ce sa mai vorbim? De exemplu, ordinea in care trebuie serviti clientii daca la aceeasi masa sunt si barbati si femei este o taina impenetrabila, iar zambetul de intampinare un efort supraomenesc.

Privatizarea la randul ei a fost facuta dupa politica tunului. De multe ori hotelul e al cuiva, restaurantul al altcuiva, iar de plaja se ocupa, evident, altcineva. Asta cand se stie ca politica castigatoare este, peste tot, cea a cluburilor. Daca rostim cuvintele ,,all inclusive" in fata unui hotelier roman riscam sa fim alungati cu pietre.

Sigur, absenta acestui model poate fi, pana la urma, o binecuvantare avand in vedere ca restaurantele sunt in general niste cantine soioase, cu mese subrede, fete de masa patate si gaurite, tacamuri dubioase, chelneri indigesti si mancare proasta.

Curate sunt numai plajele administrate de proprietarul hotelului din dreptul lor. Restul sunt mizerabile si pline de caini vagabonzi. Hotelierii asteapta cu mainile in san sa-i stranga primaria, primaria da vina pe lege si lipsa adaposturilor, in timp ce turistii se strecoara printre haite. O minunatie!

Daca ne uitam la preturi, un sejur pe litoralul romanesc este mai scump decat unul in Turcia sau Grecia, ca sa nu mai vorbim de unul in Bulgaria, la stele similare. Un singur exemplu - o familie cu un copil poate sta 10-11 zile in Grecia, intr-o pensiune curata si cocheta pe malul marii, cu 350-400 de euro. La pretentii medii, cu tot cu mancare, costul sejurului ajunge pe la 1000-1200 de euro.

Punandu-le cap la cap ne-am astepta ca, in aceste conditii, pe litoralul romanesc sa bata vantul. Aiurea! Toata vara este plin pana la refuz, iar cele 80 de mii de locuri de cazare se dovedesc mereu insuficiente. Aceasta este, de fapt, si cheia. Daca patronii de pe litoral pot castiga foarte bine fara eforturi si investii, de ce le-ar face? Din constiinta, din pasiune? Ce-s astea? "Merge si asa" este unul dintre principiile fundamentale in Romania.

Mai greu de inteles este insa de ce dau buluc romanii sa arunce bani multi pe conditii si servicii mizerabile (occidentalii s-au lecuit deja de litoralul romanesc)? Probabil ca sunt mai multe cauze. Si obisnuinta, si comoditate, si dorinta de a-si etala bunastarea in fata compatriotilor, si teama de nou, si lipsa de informare.

Cert este ca pana nu se va modifica mentalitatea consumatorului, nu vom vedea nicio schimbare pe litoralul romanesc oricate concursuri cu Bulgaria vor fi organizate de televiziuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marea Neagra, #litoral, #servicii, #sejur , #Bucuresti