Ministrul Sanatatii: Sistemul sanitar ar putea intra in colaps

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 23:40
1379 citiri
Ministrul Sanatatii: Sistemul sanitar ar putea intra in colaps
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a spus sambata, la Realitatea TV, ca banii alocati de la buget s-ar putea termina in vara, iar sistemul sanitar ar putea intra in colaps.

"Avem un buget de 3,6% din PIB, asemanator anului 2009, 4,2 miliarde de lei. Pentru a acoperi ceea ce ar trebui sa fie in sanatatea romaneasca, ar trebui sa avem mult mai mult, inca vreo jumatate de miliard", a spus Cseke Attila. Potrivit ministrului, banii de la buget ar putea ajunge doar pana in vara, iar pentru a doua parte a anului ar putea fi nevoie de alte resurse financiare.

Pe de alta parte, ministrul a mentionat ca multe fonduri din sistemul de sanatate s-au scurs din sistem pentru anumite costuri care pot fi reduse.

"Sunt spitale care au mai multe sedii cu diverse specialitati, iar pacientii trebuie trebuie transportati pentru investigatii. Ambulanta ne lua 4-5 milioane lei vechi pentru un trasport de unu-doi kilometri. Asa un spital platea anual 600-700 milioane lei vechi. Am sistat aceasta practica si am introdus costul transportului pe kilometru", a spus ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

In cadrul aceleiasi emisiuni ministrul a dat o veste proasta angajatilor din sistemul medical si anume ca nu vor exista majorari salariale in 2010.

Attila Cseke a vorbit si despre proiectul de lege pentru introducerea coplatii, mentionand ca va fi pus pe site-ul Ministerului in maxim 10-15 zile.

"Inainte de 1989 noi nu aveam decat spitale. Lumea era obisnuita sa mearga la spital chiar si pentru o durere de cap. Odata cu introducerea a cestei coplati, oamenii se vor invata sa apeleze mai des la medicii de familie" a completat ministrul.

Attila Cseke, ministrul Sanatatii, a declarat ca lista celor 36 de produse etnobotanice ce sunt interzise ar putea fi modificata si vor fi adaugate altele, daca va fi cazul.

Attila Cseke a mai spus ca in ianuarie 2009 existau 18 astfel de magazine, in timp ce dupa un an de zile numarul lor a ajuns la 300.

Reduceri de pret intre 30 si 50% la produsele etnobotanice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Ministrul Sanatatii produse etnobotanice, #Ministrul Sanatatii salarii angajati, #Ministrul Sanatatii introducerea coplatii , #Bucuresti