Muzica ne influenteaza personalitatea si viata sexuala

Duminica, 23 Martie 2008, ora 22:12
11537 citiri
Muzica ne influenteaza personalitatea si viata sexuala

Nu exista om caruia sa nu-i placa muzica, sa nu aiba o melodie sau un artist preferat. Cercetatorii au demonstrat ca preferintele noastre muzicale reflecta imaginea noastra in societate, ne influenteaza starile de spirit, ne face sa fim mai curajosi, mai veseli sau, din contra, mai tristi si deprimati.

Insa nu numai personalitatea noastra este influentata de muzica. Si activitatea nostra sexuala se imbunatateste sau inrautateste in functie de muzica pe care o ascultam. Specialistii au demonstrat ca cei carora le place jazzul au performante sexuale cu 34% mai bune decat cei care asculta pop: se pare ca saxaofonul are acest efect deosebit asupra oamenilor. Cei care au cea mai redusa activitate sexuala sunt cei care asculta muzica clasica. Muzica heavy metal, insa, te face sa fii artagos si incapatanat.

Muzica dezvolta anumite parti ale creierului care nu pot fi stimulate altfel. Studiile au aratat ca atunci cand copiii de 3-4 ani invata sa cante la un instrument muzical, ei sunt dispusi sa acumuleze de 10 ori mai multe informatii decat cei care nu canta la niciun instrument.

Astfel, copiii care invata sa cante la pian au obtinut la un test de inteligenta rezultate cu 35% mai bune decat copiii care stiau sa foloseasca un computer.

Muzica ajuta si la reglarea deficientelor neurologice si motorii. In unele cazuri, pacientii care sufereau de Parkinson, nu se puteau misca decat atunci cand isi aminteau anumite cantece din tineretea lor. Specilaistii spun ca ne obisnuim cu un ritm, ceea ce influenteaza si preferintele noastre muzicale.

De asemenea, se pare ca alegem ritmul in functie de bataile inimii sau de ritmul respiratiei. De aceea cei mai multi oameni prefera un tempo de 70-100 de bit/minut, exact ritmul batailor inimii unui adult sanatos.

Combinatiile de ritmuri muzicale se pare ca induc fluctuatii ale tensiunii arteriale, uneori impreceptibile, dar care ne influenteaza sentimentele. De aceea muzica lenta ne calmeaza, in vreme ce cea care are un ritm alert ne face sa fim incordati. Insa daca muzica este bazata prea mult pe armonie, atunci ea poate plictisii creierul. Ceea ce ne influenteaza starile de spirit sunt lungimile si locul pauzelor intr-o melodie.

Insa cum reactionam la o melodie depinde foarte mult si de starea noastra sau de experientele anterioare. Daca asociezi un cantec cu un eveniment trist din viata ta, te vei intrista cand il auzi, in timp ce altii, care nu au nicio amintire legata de acel catec, il vor percepe drept unul vesel.

De asemenea, de cele mai multe ori asociam o reclama sau un film cu muzica pe care o auzim. De aceea se si foloseste muzica in reclame si in filme, pentru ca, in cazul in care mesajul nu ne atinge, muzica o va face cu siguranta.

Muzica poate transmite ea insesi un mesaj. Un studiu facut pe mai multi adolecenti care au fost pusi sa asculte melodii rock si rap ale caror videoclipuri instigau la violenta si care adresau mesaje sexuale directe, a demonstrat ca acestia aveau un nivel ridicat al testosteronului, agresivitate si comportament misogin.

Tinerii care asculta acest gen de muzica au vietile mult mai agitate si au un comportament mult mai agresiv. Muzica rap are un efect si mai puternic deoarece versurile sale sunt mult mai explicite. Si chiar daca versurile nu se pot intelege, de obicei din cauza volumului prea puternic, linia melodica ce se repeta reuseste, pana la urma, sa transmita aceasi stare.

Citeste si:
Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Pe ce loc s-a clasat România
Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Pe ce loc s-a clasat România
Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania”, care a primit din partea publicului 439 de puncte, un...
Finala Eurovision 2022 a început la Torino. Piesa care a deschis competiția și la care s-au implicat 500 de muzicieni VIDEO
Finala Eurovision 2022 a început la Torino. Piesa care a deschis competiția și la care s-au implicat 500 de muzicieni VIDEO
Finala Eurovision 2022 a început la Arena Pala Olimpico din Torino. „Give peace a Chance” a fost interpretată de întreaga sală, iar Laura Pausini a deschis seara cu un recital electrizant....