Notarii vor verifica online identitatea vanzatorilor de imobile

Joi, 21 August 2008, ora 10:03
8948 citiri
Notarii vor verifica online identitatea vanzatorilor de imobile

Ministerul Internelor a aprobat o procedura prin care notarii vor verifica online identitatea celor care vand imobile pe baza unei procuri, direct la Evidenta Populatiei.

Masura aprobata are drept scop stoparea vanzarilor ilegale, informeaza Ziua, in editia online.

MIRA si UNP vor sa implementeze o procedura care sa permita notarilor publici, ca in doar cateva minute, sa verifice on-line, in baza de date a evidentei populatiei, daca o carte de identitate este falsa sau nu.

Se pare ca sefii Internelor din perioada anului 1997 nu au prevazut ca cartile de identitate sa fie prevazute cu elemente de siguranta contra falsificarii.

Astfel, in perioada 1997 - 2004, si uneori chiar si dupa 2004, milioane de carti de identitate, fara elemente de siguranta, au fost puse in circulatie, desi falsificarea lor este deosebit de facila.

Profitand de aceasta "neglijenta" mai multe grupari de crima organizata, specializate in falsificarea de carti de identitate, au inselat notarii si proprietarii reali.

La ora actuala, fenomenul "mandatarilor" s-a intins in toata Romania si este in continua expansiune din cauza preturilor fabuloase la care se vand casele si terenurile.

Ministerul de Interne a acceptat, intr-un final, sa permita Uniunii Notarilor sa verifice on-line, in baza de date a Evidentei Persoanelor, cartile de identitate ale persoanelor care apeleaza la serviciile notarilor.

Conform informatiilor furnizate de oficialii ministerului, practic, notarul public va putea verifica autenticitatea unei carti de identitate cu care se prezinta un vanzator/cumparator de imobile.

Notarul va scana la biroul sau cartea de identitate a clientului, pe care o va trimite prin Internet (serviciu web) intr-un server de aplicatii securizat, conectat la baza de date privind evidenta persoanelor detinuta de Interne.

Prin intermediul serverului de aplicatie, notarul va primi automat un raspuns al cautarii, care va consta in fotografia si datele persoanei verificate, asa cum sunt ele inregistrate in baza originala de date.

Pe baza comparatiei dintre cartea de identitate cu care clientul s-a prezentat la notariat, si datele de verificare primite, notarul va putea stabili, fara dubii, daca persoana din fata sa este reala, sau s-a prezentat sub o identitate falsa. Verificarea va dura circa trei minute.

Sistemul va permite astfel depistarea oricarui escroc care se foloseste de un act falsificat si va permite anuntarea imediata a organelor de cercetare penala. In plus, va descuraja fenomenul "mandatarilor".

Mai ales ca pentru a fi verificati, clientii care se prezinta la notar vor trebui sa semneze o declaratie sub semnatura proprie, in care isi vor da acceptul pentru ca notarul sa-i verifice in baza de date a Internelor, conform cerintei legii privind protectia datelor cu caracter personal.

Procedura, odata ce va fi implementata, va deveni obligatorie pentru toti notarii.

Singurul impediment este ca investitia aferenta achizitionarii intregului echipament (servere, solutiile si programele de securitate) - care se ridica la mai multe zeci de mii de euro - va trebui sa fie suportata de Uniunea Notarilor.

Va fi posibil sa apara izolat unele probleme de aplicare a sistemului de interogare, la notarii din localitatile de provincie unde legatura la Internet este deficitara, dar se studiaza posibilitati alternative de rezolvare a acestui impediment.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#notar, #verifica, #identitate, #vanzare, #imobil, #online , #Bucuresti