Obiceiuri in sarbatoarea Pastelui

Duminica, 19 Aprilie 2009, ora 12:09

   

Obiceiuri in sarbatoarea Pastelui
Ziua Invierii Domnului, cunoscuta si sub numele de Paste incepe, din punct de vedere liturgic, in noaptea dinainte, la miezul noptii, cand se spune ca mormantul s-a deschis si a inviat Hristos.

Chiar daca romanii participa in numar destul de mic la Sfanta Liturghie din aceasta noapte sfanta, ei vin la Slujba Invierii, pentru a lua lumina. Apoi se duc pe la casele lor, revenind, dimineata, la biserica, in locurile unde se sfinteste pasca si prinoasele.

In biserica este obiceiul ca, in aceasta noapte, sa se sfinteasca painea numita paste, fie sub forma de anafura sau anafura amestecata cu vin (in Vestul tarii).

In Bucovina, aceasta paine, sub forma de prescuri, o aduc la biserica femeile, in Vinerea Mare, cand se slujeste Sfantul Maslu.

Iar in zona Banatului o aduce o singura familie, in Marea Joi, ca milostenie pentru ... citese continuarea pe Crestin-Ortodox


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4612 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Hristos a Inviat, Hristos a Inviat, Hristos a Inviat!!!
Paste fericit cu bucurie si sanatate tuturor romanilor de la stinga si dreapta Prutului si celor raspindinti in lumea larga, voua si familiilor voastre si sa dea Cel de Sus ca, noi romanii sa redevenim din nou ce am fost odata si chiar mai mult decit atit si sa ne reunim in hotarele Regatului Romaniei Mari. Iar in aceste clipe de sarbatoare sufleteasca sa ciocnim un ou, cu gindul in inimile noastre la eroii acestui incercat pamint ce au cazut la hotare si a celor batjocoriti, schingiuiti si omoriti in temnitele Securitatii si NKVD in anii de teroare comunista, fara jertfa lor suprema noi nu am mai fi axistat astazi ca natiune si ca, stat. Hristos a Inviat, Hristos a Inviat, Hristos a Inviat!
Radu Buricatu
rank 1
Gelu Oligofrenu s-a pocait
Viermele Comunist nu mai este Ateu
Val
rank 5
Bravo pentru aricol !
articol bogat, documentat si agreabil la lectura adresat publicului larg. E bine ca apar astfel de articole.

Adaug ca la noi, crestinii, ciclul sarbatorilor pascale s-a grefat pe mai vechile sarbatori pagane care in perioada echinoxului de primvara celebrau intoarcerea luminii si reinceperea unui nou ciclu de viata in primul rand vegetala, dar si umana : Anul Nou de primavara.
ANGELICA TABACARU
rank 5
e bine sa tinem de obiceiurile locului
La noi,in seara de inviere se merge cu pasca,cozonac si oua rosii pe ntru a fi sfintite le biserica.Dupa slujba,se ia ,,pastele"[nafura,cau bucatele de prescuri,paine sfintite],se merge acasa si se ciocnesc oua,spunandu-se,,HRISTOS A INVIAT!ADEVARAT A INVIAT!".Dimineata ne spalam pe fata cu apa din cana in care se afla un ou si un banut[sa fii sanatos si rumen la fata tot anul si sa ai banuti in permanenta],se gusta din ,,PASTI"[nafura luata la INVIERE]apoi se aseaza familia la masa.PRIMA ZI ESTE ,,Ziua Familiei".Adoua zi se merge in vizita la parinti,nasi,fini,cumetri..etc.Sa va fie de bine la toti si sa aveti parte de ,,UN PASTI FERICIT!"alaturi de cei dragi.
Andrei-NewYork
rank 5
Oare uita cineva?
Si eu zic ca e bine sa respecti traditia. Mai ales de Pasti. Dar cum 2,000 de ani, cu sau fără stiri si documentare de presă, nimeni nu a uitat ce inseamna Invierea Domnului, eu cred ca nu exista riscul sa se piarda. Un Paste fericit la toata Romania, incepind cu realizatorii ziare.com
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor