Omenirea s-ar salva in caz de cataclism gratie morilor de vant din mare

Joi, 24 Iulie 2008, ora 10:53
4987 citiri
Omenirea s-ar salva in caz de cataclism gratie morilor de vant din mare

Cercetatorii au gasit drept solutie pentru protejarea oamenilor de schimbarile catastrofale ale climei amplasarea unor turbine eoliene pe platforme plutitoare sau construirea unor hidrocentrale sub pamant. Aceste platforme cu generatoare de electricitate costa enorm si produc putin.

Oamenii de stiinta sustin ca, din cauza schimbarilor climatice extreme, Terra s-ar putea ciocni de un asteroid sau s-ar putea produce un cutremur devastator. Aceste posibile cataclisme naturale pot provoca inundatii sau valuri gigantice, care ar distruge complet zonele locuite de oameni.

In aceasta situatie, fara curent electric si fara apa potabila, eventualii supravietuitori n-ar avea nicio sansa pe termen lung. De aceea, oamenilor de stiinta li s-au acordat fonduri pentru a realiza mici centrale electrice plutitoare in stare sa reziste chiar daca nivelul apelor oceanului planetar va creste cu peste 100 de metri.

Primul prototip a fost realizat de firma Blue H si a fost produs in colaborare cu specialisti din Olanda si a fost testata cu succes in portul Brindisi, in decembrie 2007.

In apele Mediteranei din sudul Italiei, la peste 20 de kilometri de tarm, va fi inaugurata peste cateva zile prima centrala electrica plutitoare din lume. O turbina eoliana uriasa, amplasata pe o platforma plutitoare, va fi ancorata intr-o zona unde vantul bate cu putere tot timpul anului.

In ciuda lipsei lor de rentabilitate, Marea Britanie a comandat deja 7.000 de astfel de centrale. Norvegia, Statele Unite si Rusia dezvolta proiecte similare.

Un alt experiment este facut in sudul Frantei, la numai cativa kilometri de granita cu Spania si este bazat pe hidrocentrale sub pamant. La o adancime de peste 700 de metri, sub masivul muntos Pierre-Saint-Martin, a fost pornita la sfarsitul lunii iunie prima hidrocentrala subpamanteana din lume, scrie AP.

Francezii au construit un mic baraj pe raul Saint Vincent, in interiorul unei pesteri naturale. Raul care o strabate are un debit de 860 de litri pe secunda si genereaza acum 4 megawati, asigurand necesarul de curent electric pentru 20.000 de locuitori.

Proiectul a fost realizat de firma belgiana Electrabel si a necesitat eforturi deosebite din partea constructorilor.

Rezultatul este insa o centrala care nu va fi distrusa nici de asteroizi si nici de inundatii, bine protejata de un intreg munte si amplasata la peste 800 de metri deasupra nivelului actual al oceanelor.

Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
#cost, #productie, #moara vant, #mare, #hidrocentrala, #Italia, #Franta , #Bucuresti