ONG: Legea privind cartea de identitate electronica incalca drepturile omului

Vineri, 20 August 2010, ora 23:16
1922 citiri

Legislatia privind introducerea cartii de identitate electronice, contravine prevederilor Constitutiei si incalca dreptul la viata privata, sustin reprezentantii ONG-urilor pentru drepturile omului.

Membrii APADOR-CH au aratat ca, in primul rand, actul normativ, propus de MAI, nu respecta prevederile Legii 52, pentru ca nu a fost publicat cu 30 de zile inainte de a fi supus aprobarii, noteaza Mediafax.

Potrivit acestora nu se justifica prelevarea obligatorie de amprente cetatenilor, pentru ca oamenii ar fi tratati ca niste infractori.

In plus, reprezentantii societatii civile au criticat si faptul ca prea multe institutii ale statului au acces la o multitudine de date personale.

Comisarul-sef Sorin Balasa, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a replicat ca procesul de amprentare pentru cartea de identitate electronica nu este asemanator celui aplicat infractorilor.

Potrivit acestuia "sunt dispozitive electronice, care retin imaginea digitala a amprentelor de la doua degete. Nu este o amprentare propriu-zisa, iar datele acestea nu sunt stocate intr-un sistem extern, ele sunt folosite doar in realizarea cartii de identitate si raman in cip-ul din acest document. Ulterior, ele pot fi folosite pentru a efectua comparatii, in caz de necesitate, intre datele stocate de cip si amprentele persoanelor care detin cadrul".

In plus, el sustine ca documentele de identitate aflate, in prezent, in circulatie pot fi usor falsificate. El da asigurari ca amprenta cetateanului si imaginea faciala reprezinta cea mai securizata partitie si nu poate fi modificata.

Sistemul electronic de identificare a fost criticat si de reprezentantii altor ONG-uri, unii din ei invocand posibilitatea spargerii codurilor de acces ale cip-ului, altii referindu-se la informatiile insuficiente furnizate, pana in prezent, de MAI privind modul de functionare a acestor carduri electronice, iar altii criticand costurile ridicate ale investitiei, intr-o perioada in care prioritatile statului ar trebui sa fie altele.

Reprezentantii MAI vor ca, de la 1 ianuarie 2011, romanii sa aiba numai carti de identitate electronice.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#carti identitate electronice, #ONG amprenta cetatean , #Bucuresti
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
bai mitic de la ziare.com,ar fi bine ca sa faci si o scurta prezentare a ONG-ului respectiv