ONG-urile cred ca legea inregistrarilor convorbirilor este neconstitutionala

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 15:52
1528 citiri
ONG-urile cred ca legea inregistrarilor convorbirilor este neconstitutionala

Reprezentanti ai Ligii Pro-Europa si Centrulului pentru Resurse Juridice si-au manifestat ingrijorarea fata de efectele legii care prevede stocarea datelor privind convorbirile telefonice si traficul pe Internet de catre firmele de comunicatii.

Liga Pro Europa considera ca Legea nr. 298/2008 violeaza drepturile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei in Titlul II - Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale, Capitolul II - Drepturile si libertatile fundamentale, articolele 26,27 si 28, referitoare la dreptul la protejarea vietii intime si la inviolabilitatea corespondentei.

Legi similare au fost declarate neconstitutionale in UE

"Acolo unde au fost adoptate legi similare din alte state ale Uniunii Europene au fost declarate neconstitutionale de Curtile Constitutionale nationale, ca in cazul Germaniei sau al Bulgariei, iar CEDO a admis in mai multe cazuri plangeri individuale ca legile respective adoptate in state membre UE violeaza prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a spus co-presedintele LPE.

"Acolo unde au fost adoptate legi similare din alte state ale Uniunii Europene au fost declarate neconstitutionale de Curtile Constitutionale nationale, ca in cazul Germaniei sau al Bulgariei, iar CEDO a admis in mai multe cazuri plangeri individuale. ca legile respective adoptate in state membre UE violeaza prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a spus co-presedintele LPE.

Smaranda Enache a mai spus ca legea actuala permite procurorilor obtinerea datelor stocate solicitate, in caz de urgenta, fara autorizarea de catre o instanta judecatoreasca.

"Totodata, legea permite acccesul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale accesul la datele stocate de furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice, in conditiile in care pachetul de legi privind securitatea nationala nu a fost inca adoptat de Parlament", spune Enache.

Liga Pro Europa a anuntat ca se va alatura celorlalte organizatii de drepturile omului care contesta constitutionalitatea legii si va recurge la caile legale care-i stau la dispozitie pentru a obtine abrogarea legii.

Totodata, Liga Pro Europa va acorda sprijin persoanelor care vor actiona in judecata ca urmare a incalcarii drepturilor lor constitutionale prin aplicarea Legii 298/2008.

Romania, tara lui Big Brother

Romania va deveni o tara a lui Big Brother, iar cetatenii ei vor fi transformati in roboti controlati si controlabili de catre autoritatile statului, in urma legii care prevede stocarea datelor telefonice, sustine directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.

"Nu in ultimul rand transforma cetatenii acestei tari in posibili infractori ori aflati in legatura cu posibili infractori. Chiar daca nu se intra in continutul acestor comunicatii electronice, simpla stocare pe o perioada de sase luni a acestora ne transforma intr-o societate de roboti controlati si controlabili de catre autoritatile statului", sustine directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice.

In acelasi timp, Georgiana Iorgulescu atrage atentia ca transpunerea directivei UE intra "in coliziune cu legislatia penala speciala in materie de terorism, coruptie si crima organizata".

"In cazul celei din urma, << accesul la sisteme informationale >> se poate face cu mandat de la procuror, in faza actelor premergatoare, in vreme ce in legea 289/2008, accesul la datele stocate se face numai cu mandat de la judecator cu urmarirea penala pusa in miscare", explica Iorgulescu, care adauga ca si Codul de procedura penala romanesc (art. 91 indice 1) permire accesul la continutul comunicatiilor tot in faza actelor premergatoare.

Reprezentantul CRJ sustine ca reactia Parchetului General cu privire la aceasta lege deriva din faptul ca accesul la listinguri, precum si la continut nu s-ar mai putea face decat dupa ce urmarirea penala este pusa in miscare.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, ca unele din noile prevederi privind retinerea datelor telefonice incurca activitatea procurorilor si ca va propune Ministerului Justitiei modificarea acestora.

Convorbirile romanilor vor fi inregistrate

Datele privind convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de operatorii de telefonie fixa si mobila si vor fi stocate timp de 6 luni, incepand de marti, potrivit Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, intrata in vigoare.

Astfel, toti operatorii de telefonie fixa si mobila, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp, sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea telefonica.

Tot din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui si cand le trimitem.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Liga Pro Europa, #lege stocare informatii, #neconstitutionala , #Bucuresti