Opinii: Cainele comunitar, prieten sau dusman?

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 14:48
2003 citiri
Opinii: Cainele comunitar, prieten sau dusman?

Evaluarile tuturor celor ce viziteaza Romania si, in special cele referitoare la capitala, apreciative sau nu, contin aproape in exclusivitate remarca total nefavorabila privind prezenta masiva si total dezagreabila a cainilor fara stapan.

Desi presupuneau eforturi incomparabil mai importante, problemele cu murdaria si copiii strazii au fost aproape eradicate.

Problema maidanezilor este mentinuta de incapatanarea interesata a asa-ziselor asociatii de protectie a animalelor si de incapatanarea prosteasca a asa-zisilor iubitori de animale si unii si altii insistand ca asa zisul-prieten al omului sa ramana in strada.

Este cainele care haladuieste solo sau in haite printre pietoni, care alearga bezmetic dupa biciclisti sau turisme, care trimite anual in dispensare pentru vaccinare mii de oameni, de diverse varste, cu consecinte economice deloc de neglijat sau care sfasie sacii cu gunoi menajer in cautarea hranei este deci acest animal murdar si agresiv cel mai bun si mai fidel prieten al omului?

Sa fim seriosi. Acest concept a fost cultivat in relatia cainelui doar cu stapanul care il hraneste si il ingrijeste, toti ceilalti oameni i-au fost si ii sunt teoretic dusmani.

Statutul de caine de paza, cel pentru care a fost domesticit, i-a dezvoltat in mod firesc acest instinct dual.

Cainele din strada este cainele tuturor, deci al nimanui. El este produsul societatii umane care, sub pretextul iubirii, a trimis in strada surplusul de exemplare ale unei specii care se inmulteste rapid, care nu are dusmani naturali, in loc sa ii eutanasieze, asa cum au facut de milenii stramosii nostri, la fel de iubitori de animale, dar mai pragmatici si mai realisti.

Acolo, in strada, intr-un mediu evident ostil, li s-a dezvoltat instinctul salbatic al supravietuirii.

Este capturarea cainilor strazii, sterilizarea acestora si retrimiterea in strada o solutie corecta si crestineasca? Evident, nu.

Se consuma resurse financiare importante cu operatia si se asteapta ca exemplarele sterilizate sa moara cat mai repede in confruntarea cu un mediu agresiv, lipsite de hrana si adapost.

Privelistea oferita de aceste animale murdare, bolnave si infometate pe care nimeni nu le mai doreste si nu le mai protejeaza este jalnica.

De asemenea, actiunea este fara finalitate, deoarece strada este alimentata cu noi exemplare abandonate de stapanii care, vezi Doamne, tot din dragoste, nu isi sterilizeaza cainele din batatura si cand acesta se inmulteste, abandoneaza progeniturile animalului favorit.

Ce ar trebui facut?

Emiterea unei reglementari prin care toti posesorii de caini sa fie obligati, sub amenintarea unei amenzi consistente, sa-si sterilizeze animalul de paza sau de companie, actiune ce se va efectua gratuit.

Vor fi exceptate un numar de exemplare valoroase care sa asigure fondul biologic necesar perpetuarii speciei. Acestea vor fi monitorizate de catre un organism specializat.

Capturarea tuturor exemplarelor de caini fara stapan si gazduirea maxim 7 zile in asteptarea unui stapan care sa-i preia, dupa care vor fi eutanasiati, in mod civilizat.

Cainii preluati de potentialii stapani vor fi marcati, astfel incat sa se excluda reintoarcerea lor in strada.

Aceasta modalitate de abordare realista si pragmatica a problemei va face ca in scurt timp:

- Presa straina sa piarda si acest element prin care ne descalifica ca tinta turistica.

- Aspectul strazilor sa se imbunatateasca.

- Plimbarea pietonilor sa devina mai confortabila, mai relaxanta.

- Sa se obtina o imbunatatire a caracteristicilor biologice ale raselor canine, printr-o selectie corespunzatoare.

- Sa se reduca in mod substantial cheltuielile datorate tratarii celor muscati de catre caini.

Pentru o asemenea actiune, Consiliile Locale si Primariile vor trebui sa dea dovada de realism, intelepciune si fermitate, fara calcule electorale si, mai ales, fara comentarii si mediatizare.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...