Oprescu, generos pe banii bucurestenilor: Ce au sponsorizat, vrand-nevrand, platitorii de taxe

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 19:27
4184 citiri
Oprescu, generos pe banii bucurestenilor: Ce au sponsorizat, vrand-nevrand, platitorii de taxe
Foto: Arhiva

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a aprobat mai multe donatii in timpul mandatele sale, unele dintre acestea starnind controverse in randul bucurestenilor, care nici nu au fost consultati inainte, nici nu erau neaparat de acord cu sponsorizarile edilului.

De departe, cea care a creat cea mai mare valva a fost cea pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, dupa ce Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a cerut bani din toate partile.

Bucurestenii dau bani, fara acordul lor, pentru Catedrala Mantuirii Neamului

Astfel, Consiliul General al Capitalei a aprobat, in iunie 2011, sponsorizarea catedralei cu 10 milioane de lei, fonduri donate fara ca macar un cetatean sa fie intrebat inainte daca este de acord. Pentru generozitatea sa, Oprescu i-a cerut Preafericitului Daniel sa faca o strana pe care sa scrie "Primaria Municipiului Bucuresti".

De asemenea, numerosi locuitori ai Capitalei s-au intrebat ce legatura are handbalul cu administratia locala, cand Oprescu a sponsorizat echipa de handbal feminin Oltchim Ramnicu Valcea cu un milion de lei, sustinand ca formatia campioana a Romaniei are nevoie de doua milione de euro pentru a mai functiona inca un an. Se intampla in octombrie 2012, dupa ce combinatul chimic din Ramnicu Valcea, principalul sustinator al echipei, a intrat in proces de privatizare.

Oprescu s-a tinut de cuvant: Oltchim incaseaza primii bani de la Primaria Bucuresti

Cea mai recenta donatie a Primariei Capitalei a mers catre persoanele afectate de inundatiile din Galati, in septembrie 2013. Desi nu au existat prea multe voci critice in legatura cu aceasta donatie de un milion de lei, fiind vorba despre un ajutor umanitar, este de amintit ca in Bucuresti traiesc peste 5.000 de oameni ai strazii, potrivit statisticilor din 2011 ale organizatiei Samusocial, iar 300 dintre acestie mor de frig in fiecare iarna. Ce sa mai spunem de reabilitarea cladirilor cu risc seismic crescut.

Catedrala Mantuirii Neamului, o megalomanie

Fostul candidat la Primaria Capitalei, Nicusor Dan, sustine ca astfel de donatii ale administratiei locale sunt binevenite numai cu acordul cetatenilor. Acesta a declarat, pentru Ziare.com, ca nu este in regula sa donezi in numele bucurestenilor fara sa ii consulti inainte, cu atat mai mult cu cat "spui ca ti-ai retinut o strana in Catedrala Mantuirii Neamului".

"Eu cred ca si Biserica are alte prioritati din punctul de vedere al constructiilor. Biserica are sute de cladiri monument-istoric, iar cateva zeci sunt intr-o stare foarte rea, in unele ploua inauntru, dar nu aloca niciun ban pentru lucruri care vin din secolul al XVII-lea, secolul al XVIII-lea.

Mi se pare ca sa construiesti in momentul acesta Catedrala Mantuirii Neamului este o megalomanie fara sens, iar, in situatia in care m-ar intreba pe mine cineva daca as vrea sa doneze bani pentru Biserica, as spune 'Poate', dar cu conditia sa nu se duca la ceva ce este fara sens in momentul de fata, ci sa se duca la niste monumente care vin din istorie si care chiar au nevoie", a explicat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Cate milioane de lei da Oprescu pentru Catedrala Mantuirii Neamului

Acesta a precizat ca, daca s-ar fi aflat la conducerea Primariei Capitalei, in primul rand ar fi intrebat bucurestenii inainte si le-ar fi spus si care sunt celelalte lucruri pentru care este nevoie de investitii, inclusiv in ceea ce priveste proprietatile Bisericii.

Nicusor Dan si-a amintit si despre donatia lui Oprescu pentru echipa de handbal feminim Oltchim Ramnicu Valcea, pe care a catalogat-o drept "comica".

"Din cate stiu eu, a promis mai mult si a dat mai putin pentru echipa de handbal Oltchim Ramnicu Valcea. Promisese un milion de euro pe care nu l-a mai dat cand era vorba sa se desfiinteze clubul Oltchim. Mi s-a parut comic ca citeam ziarele de sport din vremea aceea, care scriau ca oficialii de la Valcea suna intr-una dupa Oprescu, care le-a promis milionul si nu mai dau de el", a precizat presedintele asociatiei.

Nicio obiectie pentru ajutorul oferit sinistratilor din Galati

Referitor la ajutorul oferit sinistratilor din Galati, Nicusor Dan a mentionat ca nu are nicio obiectie ca cetatean, dar ca tot trebuia sa existe o consultare in prealabil a bucurestenilor, sustinand ca trebuie luate in calcul si problemele sociale ale Capitalei, cum ar fi oamenii strazii.

"Sunt de acord, cu conditiia de a fi intrebati oamenii in prealabil si cu nuanta ca si pe partea sociala Bucurestiul are foarte multe probleme de rezolvat. In fiecare zi sunt alti oameni scosi din case de persoane care si-au recuperat proprietatile, foarte multi oameni fara adapost, iar situatia cea mai dramatica este a copiilor care traiesc in canale. Sunt niste probleme sociale despre care nu se vorbeste suficient de mult", a afirmat fostul contracandidat al lui Sorin Oprescu.

Primaria Capitalei da un milion de lei pentru victimele inundatiilor Galati

Intrebat de ce crede ca nu au fost consultati contribuabilii, Nicusor Dan a spus ca aici intervine "mentalitatea de secretar de partid, care vine din epoca aceea". "Secretarul Judetenei de partid, cam asta este domnul Oprescu si asa se comporta, pentru ca de acolo vine", a completat el.

Nicusoe Dan a mai spus ca bugetul anual este aprobat printr-o Hotarare de Consiliu, iar in cea de anul acesta, din aprilie, nu au fost trecuti toti indicatorii, ci numai niste sume generice. La capitolul referitor la culte au fost trecute 80 de milioane de euro, pentru care nu exista insa o destinatie preciza. "80 de milioane de euro inseamna 8% dintr-un miliard de euro si sa nu spui ce faci cu ele este un afront pentru noi", a conchis Nicusoar Dan.

Ziare.com a cerut un punct de vedere, printr-o solicitare scrisa si numeroase solicitari telefonice, Primariei Capitalei referitor la aceste donatii, la inceputul lunii octombrie. Reprezentantii PMB nu au oferit niciun raspuns pana in momentul publicarii acestui articol.

#donatii Primaria Capitalei, #donatii Sorin Oprescu, #Oprescu sponsor handbal Oltchim, #Oprescu Catedrala Neamului , #Bucuresti