Pactul cu Educatia, doar un furnizor de voturi pentru partide?

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 17:38
1784 citiri
Pactul cu Educatia, doar un furnizor de voturi pentru partide?

Pactul care isi propune sa aduca invatamantul romanesc, in 5 ani, la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana, a fost semnat miercuri de reprezentantii partidelor parlamentare, la Senat. Ce ne arata consensul intre toate partidele politice, atat de rar intalnit pe scena politica romaneasca? Doar ca, in an electoral, toti politicienii, indiferent de culoarea politica, isi propun sa ne convinga ca sunt preocupati de educatia tinerei generatii. In schimb, realitatea din scolile romanesti - conditii mizere de studiu, violenta, lipsa de interes, manuale gandite doar pentru profitul autorului si al editurii - este greu de crezut ca se schimba doar din adeziunile pe hartie ale partidelor.

Ce isi propune Pactul pe Educatie

Modernizarea educatiei in perioada 2008-2013, primul obiectiv, presupune ca liderii politici se angajeaza sa refuze "improvizatiile determinate pe motive politicianiste" si sa lucreze cu seriozitate la revizuirea substantiala a materiilor predate.

6% din PIB va fi alocat pentru Educatie, pentru perioada 2008-2013, conform celui de-al doilea obiectiv al Pactului.

Transformarea educatiei timpurii intr-un bun public, garantarea unei educatii scolare obligatorii de 10 ani si a unui acces neingradit la educatie gratuit, de 13 ani - asa suna cel de-al treilea obiectiv al Pactului.

Documentul mai prevede si descentralizarea financiara si adaptarea curriculei la nevoile specifice comunitatilor locale.

Cel de-al cincilea punct vorbeste despre adoptarea principiului "finantarea urmeaza elevul", pentru preuniversitar, si a principiului "finantarii multianuale pe cicluri de studii, pentru invatamantul universitar".

La punctul sase, se propune adoptarea unei carte a drepturilor si libertatilor educatiei.

Ultimul punct vorbeste despre "definirea unor zone prioritare de educatie pentru depasirea decalajului", care separa ruralul de urban.

Pact sa fie, dar nu la Cotroceniul lui Basescu

Sigur, toate partidele parlamentare prezente la consultari - PNL, PD-L, PC, PSD, UDMR - au fost de acord cu semnarea Pactului, dar modul in care au facut-o a lasat sa se vada clar cum fiecare a incercat sa traga spuza pe turta proprie.

PSD a fost de acord, dar semnarea Pactului sa nu se faca la Cotroceni, pentru a nu da impresia ca artizanul acestei bune intelegeri in scopuri nobile ar fi presedintele Basescu.

Dupa mai multe runde de discutii intre membrii Comisiei prezidentiale si reprezentantii partidelor, acestia au convenit ca Pactul pentru Educatie sa fie semnat miercuri dupa-amiaza.

Locul semnarii este Salonul Alb al Senatului, PSD declarand la ultima runda de consultari ca nu doreste ca Pactul sa fie semnat la Palatul Cotroceni, ci ca ar prefera o locatie mai putin "politica".

Si PNL a fost de acord, dar, atunci cand a anuntat acest lucru, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a tinut sa atraga atentia ca pachetul de legi ale Educatiei, elaborate de minister, ar ingloba principiile Pactului.

Pana si Partidul Romania Mare, care anuntase ca nu va semna Pactul, n-a putut ignora potentialul electoral al acestuia. Seful PRM, Corneliu Vadim Tudor, a revenit asupra deciziei initiale si a anuntat ca se va prezenta la Senat si va semna Pactul Educatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
Partidele, obligate să aibă 30% dintre aleși femei pentru a primi integral subvenția de la stat: ”Este în interesul societăţii şi al democraţiei româneşti”
Partidele, obligate să aibă 30% dintre aleși femei pentru a primi integral subvenția de la stat: ”Este în interesul societăţii şi al democraţiei româneşti”
Un proiect depus la Parlament propune ca partidele politice să beneficieze integral de subvenţia anuală de la bugetul de stat numai dacă cel puţin 30% dintre aleşii locali, respectiv...
#pact, #educatie, #partide, #semnare, #elevi , #Bucuresti