Ziare.com

Panoul si instalatia electrica, un pericol in casa ta

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 09:24

   

Panoul si instalatia electrica, un pericol in casa ta
Pentru evitarea incendiilor si a pericolului de electrocutare, panoul electric si instalatia de aluminiu din apartament trebuie inlocuite cu unele noi din cupru, avertizeaza electricienii, citati in editia online a ziarului Adevarul.

Costurile totale ale unei astfel de "imbunatatiri" ajung la suma de 2.000 de lei, un panou electric nou costa intre 50 si 500 de lei, iar manopera pentru instalarea sa ajunge la 150 de lei.

"Manopera pentru inlocuirea panoului electric ajunge la 150 de lei. Daca instalatia electrica este veche si realizata din aluminiu, este indicat sa fie inlocuita cu una de cupru. Aceasta din urma permite folosirea unor aparate electrice, precum cele de sudura, folosite tot mai des la inchiderea balcoanelor, fara a periclita buna functionare a prizelor. O instalatie de aluminiu ar putea lua foc atunci cand se folosesc astfel de aparate. La un apartament de doua camere, materialele si manopera pentru schimbarea tabloului si a instalatiei ajunge la 2.000 de lei", a informat Mircea M., electrician la o firma din Bucuresti.

Cu toate ca panoul de electricitate este "inima" sistemului electric al casei, oamenii nu-i dau importanta decat in momentul in care intampina probleme cu acesta.

"Locuiesc in acest apartament de 20 de ani si nici prin minte nu mi-a trecut sa inlocuiesc tabloul electric. Am preferat sa investesc bani in renovarea casei si reamenajarea camerelor, fara sa bag in seama sunetele ciudate care veneau din cand in cand din interiorul panoului. Atunci cand aveam probleme cu el, ii schimbam cate o siguranta si credeam ca totul este in regula. Nu l-as fi schimbat nici in ziua de azi daca nu ar fi luat foc", a declarat Marian Popescu, un pensionar din sectorul 5 al Capitalei.

Printre semnele care indica o defectiune a panoului electric se numara prezenta unor zgomote ciudate in interiorul panoului sau becuri care palpaie ori care se aprind si se sting fara interventia umana.

Cauzele acestor fenomene pot fi vechimea panoului sau existenta unei sigurante arse.

Trecute cu vederea, acestea pot provoca pagube semnificative si chiar incendii.

O alta problema a tablourilor electrice vechi este ca ele nu mai corespund normelor actuale de siguranta.

Acest lucru le face periculoase, deoarece orice circuit stricat poate determina, intr-o fractiune de secunda, declansarea unui incendiu sau o electrocutare.

In astfel de situatii, este foarte dificil sa se actioneze asupra lor, pentru a se inlocui sigurantele.

Instalarea unui nou tablou electric va spori siguranta, dar si valoarea caminului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12776 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cand iti sudezi balcunul de 2-3 ori pe saptamana...

ai nevoie de "refacerea instalatiei" ca de aer!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor