Parada gay in Bucuresti - veselie pazita de jandarmi (Galerie Foto)

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 10:41
6646 citiri
Parada gay in Bucuresti - veselie pazita de jandarmi (Galerie Foto)
Foto: Ziare.com

Homosexualii, lesbienele, bisexualii si travestitii au defilat, sambata, in buricul Bucurestiului, pentru a-si apara drepturile. Timp de doua ore, au agitat steaguri, pene si baloane colorate pentru a transmite mesajul ca "suntem toti la fel in diversitatea noastra".

Judecand dupa cordoanele de jandarmi si gardurile de protectie care au flancat adunarea, ma asteptam sa fie mare agitatie.

N-a fost nicidecum asa, adunarea simpatica si colorata, din toate punctele de vedere, a strans vreo 200-250 de participanti, dintre care o multime de jurnalisti, fotografi si gura-casca.

Din interiorul paradei, nu vezi decat curcubee, sclipici, baloane si veselie. De pe margine, imaginea per ansamblu arata ca veselia nu e posibila decat cu protectia politiei.

Coloana vertebrala a grupului a fost curcubeul gigantic purtat de manifestanti, simbolul gay pride inca de prin anii '70, culorile sale reprezentand, incepand cu rosu, viata, vindecare, soare, natura, seninatate, spirit.

"Fiecare om are dreptul sa aiba orientarea lui sexuala, sa aiba religia lui, sa aiba gandurile si mentalitatile lui. Cred ca sunt aici tocmai pentru cei care sunt altfel, pentru diversitate, pentru a lupta impotriva ignorantei si a urii", a transmis Loredana Groza, ambasadoarea comunitatii LGBT, la deschiderea paradei.

Printre personalitatie care au participat la marsul diversitatii s-au aflat si ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, dar si cel al Marii Britanii, Martin Harris. Si europarlamentarul britanic Michael Cashman a participat la marsul din Capitala, precizand ca a venit impreuna cu sotul sau si felicitand romanii pentru organizarea acestui eveniment.

Principala atractie au fost primadonele travestite din avangarda grupului. In urma lor, am vazut parinti care si-au adus copii-n carucioare, batrani cu bastoane si, doar pe alocuri, cate-un rasarit urcat pe platforme.

Pe-un banner am remarcat si agenda homosexuala: sa petrec timp cu familia mea; sa fiu tratata egal; sa cumpar lapte".

Un alt mesaj "Stop violentei, drepturile LGBT sunt drepturile omului" era semnat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.

Marsul s-a oprit in Piata Constitutiei, unde Remus Cernea a tinut o scurta cuvantare pentru cei prezenti, dar si pentru curiosii care au iesit pe balcoanele de la Palatul Parlamentului.

Dupa ce Partidul Verde a sustinut ca Cernea a fost demis din partid pentru atitudini pro-sataniste si pro-gay, acum proaspatul consilier al premierului Ponta a militat pentru diversitate.

Tot sambata, la Bucuresti a avut loc si un mars "anti-gay", al Noii Drepte. La parada LGBT, insa, n-au fost incidente. Spectatorii de pe margine sau de la balcoane au fost pasnici, mai mult curiosi decat indignati si, in loc sa arunce cu pietre ca in alti ani, au facut prietenos cu mana.

Nu stiu daca acest lucru s-a datorat faptului ca lumea s-a mai dezghetat la minte si nu mai percepe homosexualitatea ca pe o perversiune sau ca pe o boala ori datorita zecilor de jandarmi care au pazit evenimentul.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...