Parlamentarii dau vina pe consiliile locale pentru lipsa locuintelor sociale

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 13:17
882 citiri
Parlamentarii dau vina pe consiliile locale pentru lipsa locuintelor sociale

Consiliile locale, care nu au cerut bani de la Finante pentru construirea de locuinte sociale, sunt responsabile de situatia chiriasilor evacuati din casele nationalizate, se arata intr-un raport al unei comisii parlamentare de ancheta, asumat prin vot marti de plenul comun.

Potrivit raportului comisiei de ancheta pentru investigarea modului in care au fost cheltuite sumele din cota de 2% din privatizari pentru constructia de locuinte sociale, in conformitate cu legea 10/2001, din 2001 nicio locuinta sociala nu a fost construita din cele peste 225 de milioane RON stransi, la care s-au adaugat sume suplimentare in 2007 si 2008.

"Sumele nu au fost constituite intr-un fond special si nu au fost folosite pentru adevarata destinatie respectiv constructia de locuinte sociale destinate pentru persoanele cu venituri reduse, invalizilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap care au fost evacuate din casele nationalizate retrocedate. Acest fapt se poate verifica si prin neincluderea fondului in legile bugetului intre 2001-2006. Din suma de 225 de milioane RON nu s-a construit absolut nicio locuinta, se arata in raportul comisiei de ancheta parlamentara, constituita la propunerea PC.

Potrivit deputatului PC Lia Ardelean, incepand cu 2007, la solicitarea PC, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a solicitat ministerului Finantelor suplimentarea fondurilor alocate de la buget pentru construirea de locuinte sociale. Astfel, in 2007 au fost alocate 25 de milioane RON, iar in 2008 au fost alocate 20 de milioane RON. Chiar si cu aceste sume suplimentare, tot nu a fost constituit fondul de 2% din privatizari destinat constructiei de locuinte sociale.

"De nefolosirea banilor publici sunt responsabile institutiile publice, respectiv Guvernele din 2001-2004, 2004-2008 si ministerele de resort. Raspunderea revine si consiliilor locale care nu au solicitat sumele necesare si aplicarea legilor in vigoare", se mai arata in acelasi raport.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercurea trecuta Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Premierul Tariceanu a declarat in aceeasi zi ca decizia deputatilor de a nu mai restitui in natura casele nationalizate care au fost revendicate va fi urmat de "un lung sir de procese la CEDO".

PD-L a contestat luni la Curtea Constitutionala modificarile aduse legii caselor nationalizate, la o zi dupa ce liberalii isi anuntasera si ei aceeasi intentie, insa isi dadusera un termen de doua zile pentru a-si finaliza demersul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#case, #nationalizate, #CEDO, #Tariceanu, #consilii, #locale, #constructii, #sociale , #Bucuresti