Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pasapoartele electronice vor fi gata de abia pe 31 decembrie 2008

Luni, 02 Iunie 2008, ora 17:21
2166 citiri
Pasapoartele electronice vor fi gata de abia pe 31 decembrie 2008

Guvernul a decis amanarea termenului privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice cu sase luni, data prevazuta in hotararea adoptata de Executiv fiind 31 decembrie 2008 si nu 1 iulie asa cum era prevazut initial.

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice a fost amanat astfel a patra oara, urmand ca RA-APPS sa organizeze o noua licitatie pentru selectarea firmei producatoare, dupa ce caietul de sarcini va fi refacut, pentru a reduce costul realizarii pasapoartelor, informeaza NewsIn.

"Trebuie sa reluam licitatia in urma respingerii de catre CNSC a contestatiilor depuse de firmele care au participat la licitatia anterioara. Caietul de sarcini ar trebui sa fie refacut de o firma specializata, pentru a reduce suma necesara producerii pasapoartelor cu 40-50%", a declarat secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca.

Data stabilita initial pentru punerea in circulatie a documentelor electronice a fost 1 ianuarie 2007, iar termenele ulterioare - 1 septembrie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 iulie 2008.

RA-APPS a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca doua firme - Royal Consulting S.A. si societatea poloneza Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych - incearca sa blocheze licitatia pentru producerea pasapoartelor electronice, prin contestatii depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in conditiile in care UE a solicitat Guvernului explicatii cu privire la intarzierea punerii in circulatie a pasaportului electronic.

Potrivit reprezentantilor RA-APPS, Comisia Comunitatilor Europene de la Bruxelles a cerut explicatii cu privire la intarzierea punerii in circulatie a pasaportului electronic, iar Guvernul, prin Departamentul pentru Afaceri Europene, a raspuns Comisiei ca are "o perspectiva clara si un calendar real cu privire la etapele procedurale care se impun pentru ca obiectivele urmarite de Regulamentul Consiliului sa fie atinse in practica intr-un termen scurt".

Potrivit unei informari a ministerului de Interne din luna martie a acestui an, la data de 23 iunie 2008 urma sa fie instalata aparatura necesara pentru "faza pilot" a proiectului, la 1 iulie sa fie eliberat primul pasaport biometric, iar la inceputul lunii decembrie sistemul urma sa emita acte in toata tara.

Marius Tache, purtator de cuvant al Ministerului Internelor, aprecia insa la acea vreme ca termenele preconizate ar putea fi decalate, avand in vedere modul in care se desfasoara licitatia.

Securitatea pasapoartelor este una din conditiile impuse de oficialii SUA pentru ca cetatenii romani sa poata calatori fara vize in Stalele Unite.

O alta conditie este ca rata de respingere a vizelor sa fie sub 10%, in conditiile in care Romania are in prezent cea mai mare rata de respingere a vizelor dintre statele UE - 37,7%

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#pasaport, #electronic, #decembrie 2008, #Romania, #hotarare, #executiv , #Bucuresti