Peste 3.000 de copii au disparut de acasa in ultimul an

Joi, 21 Mai 2009, ora 17:27
1223 citiri
Peste 3.000 de copii au disparut de acasa in ultimul an

Peste 3.000 de copii au fost declarati disparuti in perioada 30 aprilie 2008 - 15 aprilie 2009, iar 95% dintre acestia au plecat de acasa din proprie initiativa, potrivit datelor statistice furnizate de Salvati Copiii, inaintea Zilei Internationale a Copiilor Disparuti (25 mai).

Potrivit datelor statistice furnizate organizatiei Salvati Copiii de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGP), in perioada 30 aprilie 2008 -15 aprilie 2009 au fost gasiti 3.118 de minori disparuti, dintre care 174 cu varste mai mici de 10 ani.

La data de 15 aprilie 2009, in evidenta autoritatilor se aflau 354 de minori disparuti, pentru gasirea carora politia desfasoara activitati specifice.

"Daca pe segmentul de varsta de pana la 14 ani predomina disparitiile in randul baietilor, pe segmentul 14-18 ani numarul fetelor care pleaca de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decat al baietilor. Acestea reprezinta un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existand riscul de a fi atrase in retele de traficanti si obligate sa se prostitueze", potrivit comisarului-sef Adrian Dumitrescu, seful Serviciului de Urmariri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

In Romania, organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu IGP, va marca Ziua Internationala a Copiilor Disparuti prin activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor.

Campania de anul acesta include o dezbatere publica la care vor participa elevi, parinti, profesori din scoli si licee, precum si reprezentanti ai autoritatilor si ai partenerilor - IGP, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Educatiei. Dezbaterea va fi precedata de o piesa de teatru-forum, pusa in scena de tineri voluntari ai organizatiei.

Campania se va desfasura in Bucuresti si in judetele Timis, Iasi, Suceava, Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara si Caras Severin, prin activitati de informare in scoli si licee, dezbateri si mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor si campanii stradale, organizate de filialele Salvati Copiii Romania.

Ziua Internationala a Copiilor Disparuti este organizata in fiecare an in memoria baietelului Etan Patz din SUA, care a disparut in 1979, cand avea sase ani, si nu a mai fost gasit, in ciuda campaniilor organizate de autoritati si parinti.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#copii disparuti acasa , #Bucuresti