Peste 3.700 de salariati CFR, propusi pentru pensionare anticipata

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 16:49
3739 citiri
Peste 3.700 de salariati CFR, propusi pentru pensionare anticipata

Peste 3.700 de salariati ai celor trei companii feroviare de stat, CFR S.A, CFR Calatori si CFR Marfa, au fost propusi pentru pensionare anticipata imediat dupa notificarea sindicatelor, a declarat, marti, subsecretarul de stat pe probleme de transport feroviar, Constantin Axinia.

Potrivit reprezentantului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, aproximativ 14,5% din salariatii de la cele trei companii feroviare de stat au fost propusi pentru pensionare. Cele trei companii feroviare au, in prezent, 62.894 de salariati. Axinia a subliniat ca a vorbit cu reprezentantii sindicatelor din calea ferata pentru a se pune in practica pensionarea persoanelor vizate.

Astfel, din cei circa 5.300 de angajati ai CFR S.A care ar urma sa fie disponibilizati potrivit programului de reducere a costurilor cu salariile, 135 sunt la varsta de pensionare, in timp ce numarul celor care ar putea fi pensionati anticipat este de 1.233.

La compania feroviara de calatori doar 137 de persoane au ajuns la varsta de pensionare, alti 920 urmand a fi pensionati anticipat.

Directorii generali ai celor trei companii feroviare de stat, prezenti la conferinta de presa, au precizat ca sindicatele trebuie sa aleaga intre inghetarea salariilor si reducerea sporurilor si posibile disponibilizari de personal.

"Nu vrem sa anulam niste sporuri care sunt dreptul personalului feroviar, ci sa le diminuam. O parte din sporuri vor fi reduse in primul rand de la angajatii din conducere", a mai declarat Axinia.

De asemenea, Axinia a subliniat ca, in urma analizei privind cheltuielile cu salariile la cele trei companii feroviare, s-a constatat o supradimensionare a numarului de angajati.

80% din veniturile CFR se duc pe salarii

Potrivit subsecretariului de stat pe probleme de transport feroviar, 75-80% din veniturile CFR S.A, compania care are in administrare infrastructura feroviara, se duc pe salarii, in timp ce la CFR Calatori si CFR Marfa, cheltuielile cu salariile reprezinta 50%, respectiv 65%.

"Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceau, a aflat ca mitingul a fost pus intentionat, nu intamplator, de catre sindicate miercuri, pentru ca acesta este plecat in Cehia la reuniunea ministrilor din transporturi feroviare din comunitatea europeana", a declarat Axinia.

Alianta Nationala Sindicala Feroviara (formata din Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial, Federatia Drum de Fier, Federatia Ramurii Vagoane din Romania, Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, Federatia Automatizari Feroviare, Federatia TELCOM ) si Federatia Mecanicilor de Locomotiva vor organiza, miercuri, 29 aprilie, incepand cu ora 10.30, un miting de protest in fata Ministerului Transportului si Infrastructurii. La protest se estimeaza ca vor participa peste 10.000 de persoane.

Feroviarii prosteaza pentru nesiguranta locurilor de munca respectiv intentia conducerii Ministerului Transportului si Infrastructurii de a disponibiliza peste 12.000 de salariati, fara protectie sociala. De asemenea, acestia sunt ingrijorati de falimentarea sistemului feroviar si punerea in pericol a sigurantei circulatiei pe calea ferata prin subfinantarea cronica a acestea si conditiile precare de munca.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#angajati CFR, #propusi pensionare anticipata, #Constantin Axinia , #Bucuresti