Peste 65% dintre romani isi bat copiii ca sa-i educe

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 15:40
2485 citiri
Peste 65% dintre romani isi bat copiii ca sa-i educe

Peste 65% dintre romani considera ca pedeapsa fizica aplicata copilului este acceptabila si reprezinta o forma de educare, potrivit datelor prezentate de subsecretarul de stat Gabriela Tonk, joi, la lansarea unei campanii de sensibilizare impotriva pedepsei corporale aplicate celor mici.

In primele sase luni ale anului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a inregistrat, de la nivelul judetelor, aproximativ 5.800 de cazuri de abuz impotriva celor mici, dintre care 805 au fost cazuri de abuz fizic, informeaza NewsIn.

"Pedeapsa corporala este, in continuare, cea mai raspandita forma de violenta impotriva copiilor si, ca raspuns, Consiliul Europei a lansat o campanie prin care se solicita interzicerea prin lege si eliminarea pedepsei corporale din scoli, sisteme penale, structuri alternative de ingrijire si in particular, in familie", a specificat coordonatorul Biroului de Informare al Consiliului Europei, Mariana Nitelea.

Campania, numita "Mainile tale ar trebui sa protejeze nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii", care se va desfasura intre 16 octombrie si 10 decembrie, este organizata de ANPDC, Ministerul Educatiei si Consiliul National al Audiovizualului si are ca parteneri Fundatia Scheherezade si Biroul de Informare al Consiliului Europei in Romania.

Initiativa este sustinuta de doua organizatii ale copiilor: Consiliul Copiilor "Spune!" si Consiliul National al Elevilor, care vor promova campania in special in centrele de plasament si in mediul rural.

Campania europeana de sensibilizare a fost lansata, pe 15 iunie, in Croatia, si a inceput deja si in Polonia, Ucraina si Slovacia.

Campanie impotriva bataii copiilor

Campania se va desfasura la nivel mediatic, prin promovarea unui spot TV, in institutiile educationale din tara, prin intermediul Inspectoratelor Judetene, si in Directiile Generale Asistenta Sociala si Protectia Copilului din toate judetele.

De asemenea, vor fi organizate diverse activitati la nivel judetean, in scolile din mediul rural si mediul urban, constand in principal in discutii intre parinti, profesori si copii, legate de drepturile copiilor si metodele de educare a acestora.

In cadrul campaniei va fi promovat, de asemenea, telefonul copilului - 116111 - numar unic la nivel european, la care poate suna oricine observa o situatie de violenta impotriva unui copil.

"Aceasta campanie va fi un prilej in plus pentru noi de a aduce inca odata in atentia cadrelor didactice ca au obligativitatea de a ajuta la combaterea violentei impotriva copiilor. Un profesor care isi da seama ca un elev este batut acasa este obligat sa raporteze acest lucru directorului scolii, care va face demersurile necesare de a anunta Protectia Copilului", a precizat directorul general din cadrul Ministerului Educatiei, Liliana Preoteasa.

In anul 2007, au fost inregistrate de ANPDC aproape 10.000 de cazuri de abuzuri, neglijenta si exploatare, dintre care 1.424 au fost cazuri de abuz fizic. Iar asta in ciuda faptului ca, in Romania, aplicarea de pedepse corporale copiilor este interzisa prin lege inca din anul 2005.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de copii cad victima violentei anual. Potrivit datelor UNICEF, in ultimele 12 luni, aproape 3.500 de copii sub 15 ani au murit din cauza agresiunii fizice sau a neglijarii. De asemenea, un copil din 10 se confrunta cu violenta la scoala.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#parinte, #roman, #bataie, #forma, #educare, #copil , #Bucuresti